Öğretmen görüşlerine göre okulun öğrencilere duyuşsal özellikleri kazandırabilme kapasitesi: Bir durum çalışması
According to teachers' views the school's capacity to equip students with affective characteristics: A case study
  1. Tez No: 670034
  2. Yazar: AYŞE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duyuşsal Alan, Okulda Duyuşsal Özellikler, Merak, İlgi, Tutum, Affective Domain, Affective Characteristics at School, Curiosity, Interest, Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin okulun duyuşsal özellikleri öğrencilere kazandırabilme kapasitesi konusundaki deneyimlerine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırma amacın gerçekleştirilebilmesi için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yaklaşımı tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu çalışma grubunu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü' ne bağlı çalışan ortaokul kademesinde görev yapmakta olan 8 farklı branş dağılımda hizmet süreleri 6 ile 16 yıl arasında değişen 16 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda 3 temel soru ve temel sorulara ek olarak sonda sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler betimsel ve içerik analiz yaklaşımlarıyla ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre, okulda duyuşsal özelliklerin ilk aşaması olan öğrencide ilgi/ merak uyandırma için öğretmenlerin çeşitli ve zengin yöntemlere başvurmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ilgi/ merak uyandırma yöntemlerinin genellikle işe yaradığı ve öğretmenlerin duyuşsal özelliklerin bir sonraki aşaması olan tepkide bulunma/katılım gösterme boyutuna genel olarak okulda ulaşılabildiğini deneyimledikleri görülmüştür. Öğretmenler öğrencilerin tepkide bulunma aşamasına ulaştığını farklı göstergelerden gözlemlemektedirler. Araştırmada öğretmenler duyuşsal özelliklerin bir sonraki aşaması olan tutum geliştirme için bazı tutum ve yaklaşımlardan yararlanmakta ve bazı yaklaşımlardan yararlanılması gerektiğini düşünmektedirler. Bunlardan bazıları; öğrencinin motivasyon süreçlerini canlı tutma, veli ziyareti- aileyle irtibatta olma, öğrenciyi rencide etmeme, öğrenciye değer verme, örnek olma, olumlu sınıf iklimi oluşturma, öğretmeninin gelişim, destekleme ve motivasyon süreçlerinin devamının sağlanması, başarı duygusunu hissedeceği farklı sahalar oluşturma, sosyal kulüp ve atölyelerin iyi düzenlenmesi şeklindedir. Diğer yandan öğretmenlere göre tutum kazandırma önüne bazı engeller bulunmaktadır. Bu engeller; öğretim programı, aile, öğretmen, okul idaresi, öğrenci kişilik yapısı ve deneyimleri, okul süresi, tutarsızlık ve kurumsal unsurlar gibi farklı kaynaklar sebebiyle olabilmektedir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin deneyimlerine göre duyuşsal özelliklerin tepkide bulunma aşamasının bir sonraki aşama olan tutum boyutuna taşınması çok kolay olmamaktadır. Öğretmenler okulda duyuşsal özelliklerin tutum boyutu için gerekli şartların sağlanması gerektiğini, bu şartların sağlanmasının da okulun tüm paydaşlarıyla bir uyum ve koordinasyonuna bağlı olduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte öğretmenlerin çoğunluğunun deneyimlerine göre belirtilen uyumun sağlanabildiği durumlarda okulda istendik yönde tutum kazandırılabilir olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; to determine teachers' opinions about the school's experiences about the affective characteristics of students. In the study, the case study approach is preferred that one of the qualitative research methods. There are 16 teachers in the study group of the study. Teachers work in the Istanbul Provincial Directorate of National Education. There are teachers from 8 different branches working at the secondary school level. Their service period is between 6 and 16 years. The semi-structured interview form developed by the researcher was used as the data collection tool in the study. There are 3 basic questions in the interview form and there are questions at the end in addition to the basic questions. The obtained data were analyzed with descriptive and content analysis approaches. The results obtained from data analyses demonstrated that: Teachers use various and rich methods in order to arouse interest / curiosity in the student, which is the first stage of affective characteristics in school. According to teachers, methods used for arousing interest/ curiosity generally give successful results. Teachers have experienced that the next stage of affective characteristics, the dimension of responsiveness, can generally be reached at school. Teachers observe from different indicators that students reach the stage responding. In the research, teachers make use of some attitudes and approaches for attitude development, which is the next stage of affective characteristics. Some of these are as follows: Keeping the motivational processes of the student alive, keeping in touch with the family, not offending the student, valuing students, setting an example, creating a positive classroom climate, ensuring the continuation of the development and motivation processes of the teacher, creating different fields where he can feel the sense of success and good organization of social clubs and workshops. On the other hand, according to teachers, there are some obstacles to gaining attitude. These obstacles curriculum, family, teacher, school administration, student personality structure and experiences, school time, It may be due to different sources such as inconsistency and institutional factors. As a result of the research, according to the experiences of the teachers, It is not easy to move the response stage to the next stage of affective characteristics, attitude. According to the teachers; In order to acquire the attitude dimension of affective characteristics in school, necessary conditions must be met. And meeting these conditions depends on a harmony and coordination of the school with all stakeholders. However, according to the experiences of most of the teachers, it is possible to gain the desired attitude in these situations where the specified compliance can be achieved.