Peynir altı suyunun bazı alglerin büyümesi ve protein üretimindeki etkisi
The Effects of whey on the protein production and growth of some algae
- Tez No: 67007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Peynir altı suyu, Anacystis nidulans, Nannochloris sp, Dunaliella tertiolecta, tek hücre proteini, büyüme, fotosentetik pigmentler VI, Whey, Anacystis nidulans, Nannochloris sp, Dunaliella tertiolecta, single cell protein, growth, photosynthetic pigments vn
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlardaki (%1; 2,5; 5; 10; 25; 50 ve 75) peynir altı suyunun Anacystis nidulans, Nannochloris sp. ve Dunaliella tertiolecta'nm büyümesi ve tek hücre proteini üretimine etkileri araştırıldı. Bu amaçla, ilk olarak peynir altı suyunun analizi yapıldı ve 2,75 mg/L P04 3“, 4,86 mg/L N03”, 0,033 mg/L N02“, 41 mg/L S042”, 98 mg/L Na+, 1 1 mg/L K+ içerdiği bulundu. Aynca Biyolojik Oksijen İhtiyacı değeri 1600 mg/L, Kimyasal Oksijen İhtiyacı değeri ise 5434 mg/L olarak belirlendi. Daha sonra, peynir altı suyunun alg kültürlerindeki toplam klorofil, karotenoid ve çözünebilir protein miktarları üzerine etkisi tespit edildi. Bununla beraber, peynir altı suyunun uygulandığı en iyi büyümenin elde edildiği kültürlerin biyomaslarındaki toplam azot, protein ve nükleik asit miktarları da tayin edildi. Elde edilen verilerden peynir altı suyunun %50'lik konsantrasyonunun Anacystis nidulans için %25'lik konsantrasyonunun Nannochloris sp. için ve %10'luk konsantrasyonunun ise Dunaliella tertiolecta için en iyi büyüme ortamı olduğu görüldü. Peynir altı suyu uygulanan kültürlerdeki toplam klorofil, karotenoid ve çözünebilir protein miktarlarının Anacystis nidulans'da %50'lik, Nannochloris sp.'de %25'lik ve Dunaliella tertiolecta' d& %10'luk konsantrasyonlara kadar kademeli olarak arttığı, daha yüksek konsantrasyonlarda ise azaldığı tespit edildi. Buna ilave olarak, en iyi verim elde edilen peynir altı suyu uygulanan kültürlerin alg biyomaslarındaki toplam azot, protein ve nükleik asit miktarlarının da arttığı kaydedildi. Sonuç olarak bu çalışmada, peynir altı suyunun alglerin büyümesi üzerine en etkili olan konsantrasyonunun, alg türlerine göre değişebildiği ve peynir altı suyunun yüksek konsantrasyonlarda alglerin büyümesi üzerine toksik etki ettiği, düşük konsantrasyonlarda ise büyümeyi artırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF WHEY ON THE PROTEIN PRODUCTION AND GROWTH OF SOME ALGAE In this study, the effects of whey in various concentrations (1; 2,5; 5; 10; 25; 50 and 75 % ) on single cell protein production and growth of Anacystis nidulans, Nannochloris sp and Dunaliella tertiolecta algae were investigated. For this purpose, the composition of whey was fırt analysed. It was found to contain 2,75 mg/L P04 3“, 4,86 mg/L NO3”, 0,033 mg/L N02“, 41 mg/L S042”, 98 mg/L Na+, 1 1 mg/L K+. BOD and COD load was determined as 1600 mg/L and 5434 mg/L, respectively. Then the effects of whey on levels of total chlorophyll, carotenoid and soluble protein in the algae culture were determined. In addition, net primary productivity, amounts of nucleic acid, total nitrogen and total protein in the algal biomass which were grown in the best whey media were measured. Data showed that 50%, 25% and 10% whey were favorable concentrations of algal growth for Anacystis, Nannochloris and Dunaliella, respectively. The levels of total chlorophyll, carotenoid and soluble protein gradually increased up to concentrations of 10% for Dunaliella, 25% for Nannochloris and 50% whey Nannochloris and decreased at higher concentrations. In addition, the best whey concentrations increased net primary productivity levels of total nitrogen, total proteins and nucleic acid in the biomass of algae. Finally, the best concentration of whey for the growth can be changed according to algae species. These results indicate that at high concentrations, whey has a toxic effect on growth of the algae, but at lower concentrations it is beneficial.