Arazi toplulaştırma çalışmalarında yöneylem araştırması uygulamaları
Using operation research in land consolidation
- Tez No: 67009
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL BANGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Land Consolidation, Operations Research, Linear Programming, Transportation Model, Distance Factor
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Günümüzde yapılan bütün çalışmalarda temel amaç çalışmanın en verimli şekilde yürütülmesidir. Çalışmanın en verimli şekilde yapılabilmesi tüm verilerin en uygun şekilde kullanılması ile sağlanır. Tarımsal alanda elimizdeki kaynaklan kısıtlı olmalarına rağmen bu kaynaklan giderek artan nüfusun ihtiyacına cevap verebilecek bir hale getirmek için çeşitli metotlardan yararlanma gereği ortaya çıkmıştır. Arazi toplulaştırması, bir çok meslek grubunun bir arada çalıştığı, sonuçta büyük üretim kan oluşturan fakat çalışma süresince üretimi aksatan, geniş kapsamlı ve karmaşık bir çalışmadır. Bir çok meslek grubunun bir arada çalışması, çalışma süresince üretimin olmaması bu çalışmada bir planlamaya gerek duyulduğunu gösterir. Bu nedenle yapılan projelerin iş akışını ve kontrolünü sağlayan yöneylem araştırmaları arazi toplulaştırması çalışmalarında zaman, işgücü ve maliyet tasarrufu sağlar. Arazi toplulaştırması sonucunda elde edilen durumun istenen amaca uygun olması gerekir. Bu tür çalışmalarda sonuçta istenen verimin artması, maliyetin düşmesi ve uygulama süresinin azalmasıdır. Tüm bu isteklerin gerçekleşmesi için doğrusal programlamanın özel bir hali olan ulaştırma modeli arazi toplulaştırması projelerine uygulanabilir. Anahtar Kelimeler : Arazi Toplulaştırması, Yöneylem Araştırmaları, Doğrusal Programlama, Ulaşım Modeli, Uzaklık Faktörü. V
Özet (Çeviri)
SUMMARY Using Operations Research In Land Consolidation Project Today, the critical issue in any project is carrying out the work in the most efficient way throughout the project. This can only be ensured through the most effective use of the data related to the project. Given limited resources and growing population, various methods have been devised to meet the needs in agriculture. One of the prevailing methods, Land Consolidation, is a large scale and complex undertaking where a number of disciplines are involved. Although increases in production are highly valuable after a Land Consolidation, the production is considerably retarded during the project. Due to the facts that cooperative works of different professionals are required and the production is disturbed, Land Consolidation projects have to be well-planned. Therefore, Operations Research controlling the workflow of Land Consolidation projects would result in great savings in both time and cost. The resulting situation after a Land Consolidation has to be in aggrement with the expectations. The purpose of Land Consolidation is to increase production, while saving in time and money. To reach these goals, Transportation Model which is a special case of linear programming can be employed in Land Consolidation projects.