Drone operator for businesses
Işletmeler için drone operatörlüğü
  1. Tez No: 670105
  2. Yazar: GİZEM TURCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERKAN KAPLANSEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Drone, Drone Operatörü Nitelikleri, İşletmeler
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
21. yüzyılın en önemli gelişmelerinden olan drone teknolojilerinin izleri aslında yüzyıllar öncesinden beri gözlenmektedir. Günümüzde birçok kişi, kurum ve işletme farklı amaçlarla drone'ları kullanmaktadır. Kullanımı yaygınlaşan drone'lar, işletmelerin de envanterlerine hızla girmeye başlamışlardır. İşletmeler rekabet ortamında avantaj elde etmek için iş faaliyetlerinde dijitalleşmeden daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Faaliyetlerinde drone kullanmaya başlayan işletmelerde drone operatörü ihtiyacı da gün geçtikçe artmaktadır. Tarımdan fotoğrafçılığa, medyadan askeri alanlara kadar birçok alanda drone kullanılmakta ve drone operatörü istihdamı gerçekleşmektedir. Drone ve drone operatörlerinin işletmelere entegrasyonu, işe alımcılara kriterlerin belirlenmesi, drone operatörlerine ve drone operatörü adaylarına da sahip olmaları gereken nitelikler konusunda birçok sorumluluk atfetmiştir. Bu çalışmanın amacı, drone kullanan ve kullanma potansiyeli olan işletmeler için, uzmanların drone operatörlerinden beklentilerini tespit etmek ve drone operatörlerine, drone operatörü adaylarına ve işe alım süreçlerine yönelik bir istihdam bakış açısı oluşturmaktır. Bu amaca ulaşırken farklı sektörlerde drone operatörü olarak çalışan uzmanlarla yapılan derinlemesine röportajlar ile işletmelerde drone kullanımı ve drone operatörü istihdamı işletme düzeyinde incelenmiştir. Derinlemesine röportajlardan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Veriler, kodlar ve temalar altında incelenerek analiz edilmiştir. Drone kullanımı ve drone operatörlerinin sahip olmaları gereken nitelikler hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur. Bu çalışma göstermiştir ki, işletmelerde drone kullanımı ve drone operatörü istihdamı, rekabet ortamında zaman, maliyet ve kalite faktörleri açısından birçok avantaj sağlamaktadır. Bu faktörler ve sağladığı avantajlar, işletmelerdeki drone kullanım faaliyetlerini artırarak yeni iş fırsatları yaratmaktadır. İşletmelerin nitelikli drone operatörleri çalıştırması gerekir. Nitelikli drone operatörlerinin sahip olması gereken nitelikler, göz ve kas sağlığı, tutum ve davranışlar, havacılık ilgisi, temel havacılık bilgileri, analitik beceriler, eğitim ve teknik bilgi ve farklı koşullara uyumdur.
Özet (Çeviri)
The traces of drone technology, one of the most important developments of the 21st century, actually dates back hundreds of years. Today, many individuals, institutions, and businesses use drones for different purposes. Drones, whose use has become widespread in recent years, have also begun entering businesses' inventories at an increasing rate. Businesses need more than digitalization to gain an advantage in today's competitive environment. In businesses where drone usage has begun in their activities, the need for drone operators is also increasing day by day. Drones are used, and drone operators are employed in many areas such as agriculture, photography, media, and military. The integration of drones and drone operators in businesses has attributed many responsibilities to recruiters regarding drone operators' employment criteria. The purpose of this study is to give a point of view towards drone operators, potential drone operators, and employment phases for businesses that are already using or have the potential to use drones. Drone use and drone operator employment in enterprises are examined at the business level by conducting in-depth interviews with experts working as drone operators in different sectors to achieve this goal. Data from in-depth interviews are subjected to content analysis. The data is analyzed by examining under codes and themes. Inferences have been made about the use of drones and the qualifications that drone operators should possess. This study presents that drone usage for businesses and the employment of drone operators provide advantages in terms of time, cost, and quality factors in a competitive environment. These factors and their advantages create new business opportunities by increasing drone activities in businesses. Businesses need to employ qualified drone operators. Qualified drone operators' employment criteria are eye and muscular health, attitude and behavior, aviation-related interests, aviation know-how and analytical skills, training and technical information, and adaptation to different working conditions.