Banka çalışanlarının ekonomi okuryazarlık düzeylerinin performansları üzerindeki etkisi
Impact of bank employees ' economy literacy levels on their performance
- Tez No: 670107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLİHAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Okuryazarlığı, Bireysel Performans, Banka çalışanları, Economy Literacy, Individual Performance, Bank Employees Key Words: Economy Literacy, Bank Employees
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma banka çalışanlarının ekonomi okuryazarlıklarının bireysel performansları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, ekonomi okuryazarlığı ölçeği ve bireysel performans ölçeklerinden oluşturulan veri toplama aracı 2020 yılı içerisinde Niğde il ve ilçelerinde kamu ve özel bankalarda görev yapan 215 banka çalışanına uygulanmıştır. Elde edilen verilerin bilgisayar ortamında analiz edilmesi neticesinde; banka çalışanlarının yüksek düzeyde ekonomi okuryazarlık düzeyinde oldukları ve yüksek bireysel performansa sahip oldukları belirlenmiştir. Ekonomi okuryazarlık düzeyleri ile bireysel performans düzeyleri arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Araştırmada ayrıca ekonomi okuryazarlık boyutlarından ekonomik akılcılığın banka çalışanlarının bireysel performansları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı, ancak ekonomi bilgisi toplumsal ekonomik yansımalar, bireysel ekonomik planlamanın banka çalışanlarının performanslarını olumlu düzeyde etkileyerek artırdığı saptanmıştır. Banka çalışanlarının cinsiyetlerine, medeni durumlarına, ekonomi ve bankacılık sektörü ile ilgili yayın takip etme ve ekonominin teknik terimlerini bilme durumlarına göre bireysel performanslarında farklılık olmadığı, araştırmada ele alınan diğer tanımlayıcı özellikler olan, yaşları, eğitim durumları, deneyim ve aynı bankada çalışma süreleri ile görevlerine göre bireysel performanslarında farklılaşmaların olduğu saptanmıştır. Ekonomi okuryazarlık düzeylerinin ise araştırmada ele alınan tüm tanımlayıcı değişkenlere göre farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the impact of the economic literacy of bank employees on their individual performance. For the purpose, the data collection tool created from personal data form, economic literacy scale and individual performance scales was applied to 215 bank employees working in public and private banks in Niğde provinces and districts in 2020. As a result of analyzing the data obtained in computer environment, it was determined that the bank employees have high level of economy literacy and have high individual performance. It was determined that there were statistically positive high levels of significant relationships between the levels of economic literacy and the levels of individual performance. The study also found that economic rationalism from the dimensions of economy literacy does not have a significant effect on the individual performance of bank employees, but social economic repercussions of economic knowledge and individual economic planning positively affect the performance of bank employees. There is no difference in the individual performances of the bank employees according to their gender, marital status, following publications about the economy and the banking sector, and knowledge of technical terms regarding the economy, whereas it was found that there were differences in the individual performance of the bank employees according to other descriptive characteristics discussed in the study such as their age, education level, experience, duration of working in the same bank and their duties. It was also determined that the levels of economic literacy differ according to all the descriptive variables discussed in the study. It was concluded that the levels of economic literacy differ according to all the descriptive variables discussed in the study