Asansör simülasyonu ve konfor kartının gerçeklenmesi
Evelator simulation and realization of control device
- Tez No: 67011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: asansör, Z80 mikroişlemci
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bir asansör sisteminin hizmet ve enerji yönünden optimal koşullarda çalışmasını sağlayacak bir algoritma tasarlanmıştır. Bu algoritma önce bir PC 'de Turbo C programlama dili kullanılarak yazılan bir simülasyon programına uygulanmıştır. Asansör sisteminin giriş-çıkış birimi olarak bilgisayar klavyesi kullanılmıştır. Sistemdeki olaylar bilgisayar monitöründe takip edilebilmektedir. Simülasyon programı olumlu sonuç verdikten sonra, program 'assembly' dilinde yazılarak, bir Z80 mikroişlemcili kontrol kartı pratik olarak gerçeklenmiştir. Simülasyon programındaki değişkenler, kontrol kartındaki çoklu anahtarlarla setlenebilir. Bu sayede bütün asansör sistemlerini kapsayan bir kontrol kartı elde edilmiştir. Paralel ve seri haberleşme modülleri yerleştirilerek, kart çok kabinli asansör sistemleri için de kullanılabilir. Bu çalışma ile asansör sistemleri büyük bir esneklik kazanmıştır. Servis süresi azalırken, enerji tasarrufu artmıştır. Bunun yanında, isteğe bağlı olarak asansör sisteminin özellikleri kart üzerindeki anahtarların setlenmesi ile değiştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ELEVATOR SIMULATION and REALIZATION OF CONTROL DEVICE In this study, it has been designed that allows an elevator system to work optimum all from the point view of service and energy. This algorithm was first tested in a simulation program written using the Turbo C programming language on a PC. The keyboard of the computer has been serves as input unit of the simulated elevator system. The events which occur in the system are displayed on the computer monitor. After the simulation program results verified the algorithm, a controller was developed based on the Z80 microprocessor, with the control algorithm implemented in assemby language program. DIP switches on the control card make the controller multi purpose, allowing the card to control various kinds of elevator systems. By adding extra communication modules in series and/or parallel, the control card can be used for multiple-elevator systems. In conclusion, a highly flexible elevator control system is presented in this study. Energy consumption and average waiting time one decresed and when desired the behavior of the elevator can be changed via switches on the control card. Key Words : elevator, Z80 microprocessor. VII