Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişen bazı alıç (Crataegus L.) taksonlarının odun anatomileri
Wood anatomy of Crataegus L. taxa in the East Black Sea region of Turkey
- Tez No: 67012
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun Anatomisi, Rosaceae, Crataegus VI, Wood Anatomy, Rosaceae, Crataegus vn
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen Rosaceae familyasından Crataegus L. cinsine ait bazı doğal taksonların odunları üzerinde anatomik incelemeler yapılmıştır. Anatomik verileri ortaya koyabilmek için Crataegus L. cinsine ait 6 adet doğal taksondan odun örnekleri, Gümüşhane, Artvin yörelerinden 620-1450 m yükseltiler arasında toplanmıştır. Bu taksonların odunlarının anatomik yapılan, araştırmamızın esasını oluşturmaktadır. Anatomik yapıda; traheler (teğetsel ve radyal çaplan, çeper kalınlıkları, oluşturdukları gruplar, hücre uzunluktan, perforasyon tablası uzunluğu, geçitleri, 1nun2 deki sayıları), özışınları (yüksekliği, genişliği, İram2 deki ve 1 mm deki sayıları), lifler (uzunlukları, genişlikleri, çeper kalınlıkları), boyuna paranşim ve öz lekelerinin varlığı araştırılmıştır. Elde edilen veriler istatistik analizlerle irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wood Anatomy of Crataegus L. Taxa in The East Black Sea Region In this study, it has been studied for finding out the anatomical properties of some taxa of Crataegus L. mat grown in the East Black Sea Region of Turkey. In order to determine anatomical properties of 6 taxa of this family, wood samples have been taken between 620 and 1450 metres of Gümüşhane, Artvin areas. Anatomical characteristics of wood taxa have been investigated. Anatomical structure in wood samples; vessels (their tangential and radial diameters, thickness of cell walls, longness of cell, their groups, logness of perforation plates, their number in 1mm2), rays (their numbers in 1mm2 and 1mm, their heigths and widths), fibres (their longness, widths, thickness of cell walls, lumen diameters), axial parenchyma, pith flecks (collus tissue) have been measured. All results of datas have been analyzed with statistical methods.