Erol Güngör'de ahlak ve değerler alanına ait kavramların felsefi tahlili
Philosophical analysis of the concepts regarding field of morals and values in Erol Güngör
  1. Tez No: 670207
  2. Yazar: HATİCE VERİM IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Erol Güngör, Değer, Ahlak, Kişilik, Eğitim, Erol Güngör, Value, Morality, Personality, Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ahlak ve değerler konusu insanlığın bütün dönemlerinde, toplumun her kesimini ilgilendiren tartışmalı konulardan biri olmuştur. Günümüzde ahlak ve değerler konusu teorikte herkes tarafından bilinen ancak uygulamada ihmal edilen ve davranışlara yansımayan bir hal almıştır. Yakın tarihimizin düşünürlerinden Erol Güngör dönemin getirisi olan ve milleti etkileyen her sorunla yakından ilgilenmiştir. Bu açıdan ahlak ve değerler konusundaki görüşlerini, sorunların tespiti ve durum tahlilleri ile ortaya koymuştur. Çalışmamızın amacı; Erol Güngör'ün ahlak konusundaki görüşlerini ve değerler alanıyla ilgili tavsiyelerini bütün bir şekilde incelemektir. Çalışmamızın giriş bölümünde; konuya temel oluşturması açısından ilk olarak ahlakın ve ahlak felsefesinin önemi konusuna değinilmiş, sonrasında Erol Güngör'ün ahlak düşüncesini daha iyi anlayabilmek amacıyla genel düşünce yapısına yer verilmiştir. Birinci bölümde; Güngör'ün hayatına dair bilgiler verilmiş ve ahlak düşüncesi farklı noktalarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Güngör'ün düşüncelerinde yer alan bazı değerler; felsefi temeller ve farklı görüşler ışığında incelenmiştir. Güngör'ün bu alana katkıları ve değerler hakkındaki görüşleri ortaya konulmuştur. Sonuç kısmında Güngör'ün değerler hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Ahlak ve değerler konusundaki tespitlerinin günümüzde geçerliliğini koruyan problemler olduğu görülmüştür. Bu açıdan sunduğu çözüm ve tavsiyeleri anlamanın büyük ölçüde gerekli ve önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In all periods of humanity, the issue of morality and values has been one of the controversial issues that concern all segments of society. Although the issue of morality and values is known by everyone in theory today, it is neglected in practice and is not reflected in behaviour. One of the philosophers of our recent history, Erol Güngör was closely interested in every problem that was the result of the period and affected the nation. From this point, he revealed his views on morality and values with determination of the problems and the analysis of the situation. The purpose of this study is to examine Erol Güngör's views on morality and his recommendations on values in a whole way. The issue of the significance of morals and the philosophy of morals is mentioned in the introduction of our study to provide a basis and afterwards general frame of mind of Erol Güngör is included with the purpose of acquiring better understanding of his thoughts on morals. Information on the life of Erol Güngör is given in the first section and his understanding of morals is discussed from different points. As for second section, some values involved in the thoughts of Erol Güngör are analysed within the light of philosophical basis and different opinions. Contributions of Güngör to this field and his remarks on values are presented. In the conclusion section, Güngör's views on values are evaluated. It has been observed that his determinations about morality and values are still valid problems. It has been concluded that it's highly necessary and important to understand his< solutions and recommendations.