Pulmoner tromboemboli tanısında endocan (ESM-1) ve galectin-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of endocan (ESM-1) and galectin-3 levels in the diagnosis of pulmonary thromboemboli
- Tez No: 670213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner Tromboemboli, endocan (ESM-1), galectin3, Pulmoner Trombo Emboli, Endocan (ESM-1), Galectin-3
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Samsun Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE) hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Tanısal yaklaşım olarak günümüzde pek çok biyokimyasal belirteç olmasına rağmen halen tanısal belirsizlikler yaşanmaktadır. Biz de bu çalışmada PTE'nin erken tanısında ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde Endocan ve Galectin-3'ün etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Şubat 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurmuş PTE tanısı almış 52 hasta ve 26 sağlıklı gönüllü üzerinde gerçekleştirildi. Malignite, derin ven trombozu (DVT), böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi serum Endocan ve Galectin-3 düzeyini arttırabilecek hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. Hastalara ait demografik veriler, vital bulgular, laboratuvar sonuçları, görüntüleme bulguları, şiddet düzeyleri not edildi. Alınan kan numunelerinde serum Endocan ve Galectin-3 düzeyleri Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay deneyi (ELISA) yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Serum endocan düzeyinin PTE'li olgularda ortanca değeri 175 (96-600) ng/L, kontrol grubunda ortanca değer 168 (120-256) ng/L saptanmış olup her iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (U=506.000, p>0.05). Serum Galectin-3 düzeyinin vaka grubunda ortanca değeri 177 (100-768) pg/mL, kontrol grubunun ortanca değeri 164 (131-252) pg/mL saptanmış olup her iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (U=512.500, p>0.05). Hastalığın şiddet düzeyi ile serum endocan düzeyi (H=16.091, p=0.000) ve serum Galectin-3 düzeyi (H=12.194, p=0.002) arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Endocan ve Galectin-3 PTE'nin erken tanısında kullanılmak için yeterli değildir. Fakat hastalığın şiddet düzeyinin değerlendirilmesinde, tedavi yönetiminde ve prognoz tayininde kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulmonary thromboembolism (PTE) is a life-threatening disease. Early diagnosis and treatment are lifesaving. Although there are many biochemical markers as a diagnostic approach, there are still diagnostic uncertainties. In this study, we aimed to investigate the effectiveness of Endocan and Galectin-3 in the early diagnosis of PTE and in the evaluation of disease severity. Materials and Methods: Our study was carried out on 52 patients diagnosed with PTE and 26 healthy volunteers who applied to Samsun Training and Research Hospital Emergency Service between February 2020 and February 2021. Patients with diseases that could increase serum Endocan and Galectin-3 levels such as malignancy, deep vein thrombosis (DVT), kidney failure, and heart failure were excluded from the study. Demographic data, vital signs, laboratory results, imaging findings, and severity levels of the patients were noted. Serum Endocan and Galectin-3 levels in blood samples were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: The median value of serum endocan level was found to be 175 (96-600) ng/L in patients with PTE and 168 (120-256) ng/L in the control group, and no significant difference was found between the two groups (U=506.000, p>0.05). The median value of serum Galectin-3 level was 177 (100-768) pg/mL in the case group and 164 (131-252) pg/mL in the control group, and no significant difference was detected between the two groups (U=512.500, p>0.05). A significant correlation was found between the severity of the disease and serum Endocan level (H=16.091, p=0.000) and serum Galectin-3 level (H=12.194, p=0.002). Conclusion: Endocan and Galectin-3 are not sufficient to be used in the early diagnosis of PTE. However, they can be used in the evaluation of the severity of the disease, in the management of treatment and in determining the prognosis.