Türksat 1 serisi uydularının Türkiye üzerindeki alan dağılımlarında yağmurun etkisi
Rain effects on the propagation pathfor TURKSAT 1 Satellite series in the coverage region of Turkey
  1. Tez No: 67025
  2. Yazar: SALİH TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağmur zayıflatması, uydu-yer propagasyonu, TURKS AT 1, uydu link dizaynı m, Rain attenuation, satelite-earth propagation, TURKSAT 1, satelite link design rv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Bu çalışmada; uydu-yer propagasyon yolunda işaretin zayıflamsına neden olan yağmurun etkileri incelenmiştir. Yöntem olarak; NASA tarafîndan geliştirilen SAM model yağmur zayıflatması ele alınmıştır. Buna göre; Meteorolojiden alınan 1994 ve 1995 yıllarım içeren 369 adet yağmur datalan dosyalarında söz konusu modelleme uygulanmıştır. Çalışmada uydu yayım modellemesi için,ülkemizi daha çok ilgilendirdiğinden TURKSAT 1 serisi uyduları ömeldenmiştir. Sonuç olarak; Uydu yerpropagasyon yolu boyunca atmaosferik etkilerden en önemlisi olarak belirginleşen yağmur zayıflatması, uyud link dizaynında önemli bir yer tuttuğu görülmüştür. A sınıfı yayın yapabilmek için yağmur zayıflatmasının bilinmesi gerekmektedir. Türkiye için bölgelere göre anten çaplan belMenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this thesis, rain rate effects that causes attenuation on satellite-earth propogation path has been studied. For attenuation calculations, the SAM model that was devaloped with NASA sapport was used. This method has been applied to 369 rain rate data files related to the years, 1994 and 1995, obtained from Meteorological Office. Calculation were made mainly for TURKSAT 1 satellite series. As a result, it is seen that rain rate is one of the most important factor in satellite- earth link design. For satelite propagation of class A, it is necessary to know the rain attenuation. So, we used the two years rain rate data and determined diameters of receive antennas for overall regions of Turkey.