Ahmet Hilmi Koğî'nin er-Resâilu'l-hams adlı eserinin tahkik ve tahlili
Critical edition (tahqiq) and analysis of Ahmad Hilmi Koghi's book named ar-Resâilu'l-hamse
  1. Tez No: 670317
  2. Yazar: ABDULLAH AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nahiv, Âvamil, er-Resâilu'l-hams, Ahmet Hilmi Koğî, Nahiv, Âvamil, er-Rasâilu'l-hams, Ahmet Hilmi Koghî
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezimizde, çalışmanın konusunu birçok ilimde olduğu gibi nahivde derin maharete sahip bir âlim olan ve bölgemizde yetişmiş önemli şahsiyetlerden biri olup kadim eserleri el yazma olarak kaleme almada mahirdir. Bu çalışma aynı zamanda, müellif, müderris ve molla olan Ahmet Hilmi Koğî'nin adlı nahiv ilmiyle alakalı telif ettiği“er-Resâilu'l-hams”eseri tahkik ve tahlil edilmiştir. Üç bölümden oluşan tezimizde gayemiz,“er-Resâilu'l-hams”ile ilgili eseri ilim dünyasına tanıtmak ve buna benzer çalışmalara bir katkıda bulunmaktır.“er-Resâilu'lhams”adlı eserimiz giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın gayesi, önemi, yöntemi ve kaynakları ele alınacaktır. Birinci bölümde Ahmet Hilmi Koğî'nin hayatı, eserleri, edebi şahsiyeti ve tez konumuzu oluşturan“erResâilu'l-hams”adlı eser hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin tahlil ve tenkidi yapılmıştır. Üçüncü bölümde de eserin tahkikli metni ve sonuç, kaynakça, görüşmeler ve ekler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the subject of the study, as in many other sciences, is a scholar who has a profound skill in the nahiv and is one of the important figures who grew up in our region and is skilled in writing ancient works as manuscripts. At the same time, this work has been analyzed and analyzed by Ahmet Hilmi Koghî, an author, professor and mullah,“er-Rasâilu'l-hams”which is related to the science of nahiv. Our aim in our thesis, which consists of three parts, is to introduce the work on“er-Rasâilu'l-hams”to the world of science and to contribute to similar studies. Our work named“er-Rasâilu'l-hams”consists of introduction and three parts. In the introduction part, the purpose, importance, method and sources of the research will be discussed. In the first part, information is given about Ahmet Hilmi Koghî's life, works, literary personality and the work named“er-Resâilu'l-hams”which constitutes our thesis subject. In the second part, the analysis and criticism of the work has been done. In the third part, there is the verified text of the work and the conclusion, bibliography, interviews and appendices.