Legal and economic analysis of data localisation practices for financial institutions in Turkey
Türkiye'deki finansal kuruluşlara uygulanan veri lokalizasyonu kurallarının hukuki ve ekonomik analizi
  1. Tez No: 670396
  2. Yazar: DİRENÇ BADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Lokalizasyonu, Veri Koruması, Finansal Kuruluşlar, Yurt Dışı Veri Transferi, Ekonomik Etki, Data Localization, Data Protection, Financial Institutions, Cross-Border Data Transfers, Economic Impact
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez ile Türkiye'de banka, ödeme ve elektronik para kuruluşları için yürürlükte bulunan veri lokalizasyonu kuralları incelenerek, bu kuralların ekonomik ve hukuki değerlendirmesi yapılmıştır. Birinci Bölümde, verinin ekonomi için önemini ortaya koyan raporlar, uluslararası sözleşmeler ve tek ve çok taraflı ticaret anlaşmalarının finans kuruluşlarını ilgilendiren kısımları özellikle veri transferi ve lokalizasyonu açısından incelenmiştir. İkinci Bölümde hali hazırda uygulanan veri lokalizasyonu uygulamalarının kategorizasyonuna yer verilmiştir. Üçüncü Bölümde bu kategorizasyon kullanılarak, Türkiye, Hindistan, Avrupa Birliği, Rusya ve Çin'deki mevzuatlar karşılaştırmalı bir şekilde incelenmiş, incelemeye konu ülkeler arasında Türkiye ve Çin'in en katı kurallara sahip ülkeler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Türkiye'de yetkili kurumların yetkilerinde ve finansal kuruluşlara uygulanan mevzuatların veri yönetimiyle ilgili kısımlarında çakışma olması nedeniyle belirsizlikler olduğu tespit edilmiştir. Dördüncü Bölümde veri lokalizasyonu kurallarının ekonomiye etkisini, Gayri Safi Milli Hasılası ve Toplam Verimlilik Faktörü gibi kavramlar ışığında ortaya koyan raporlar incelenmiştir. Bunların yanı sıra, veri lokalizasyon kurallarının finansal kuruluşlara getirdiği ek maliyetler ile birlikte inovasyon, güvenlik, açık bankacılık, para transferi ve e-ticarete olan etkisi de incelenmiştir. Son olarak Türkiye'deki veri lokalizasyonu kurallarının bir sonucu olarak piyasadan çıkış yapan PayPal'in durumu örnek vaka olarak ele alınmıştır. Ekonomik analiz sonucunda, veri yoğunluğu yüksek ülke ve sektörlerin diğerlerine göre daha fazla etkinlendiği sonucuna varılmıştır. Finans sektörünün veri yoğunluğu yüksek sektörler arasında olduğu ve lokalizasyon kurallarının işlem maliyetlerini artıracağı, yeni teknolojilerden istenen düzeyde yararlanmasının önüne geçeceği ve güvenlik açısından zafiyetler yaratacağı değerlendirmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the legal and economic impact of data localization rules in Turkey on banks, payment providers, and electronic money institutions. Before delving into the topic, in Section 1, relevant reports suggesting the importance of data flows, international agreements, multilateral and bilateral trade agreements were examined with a specific focus on the parts related to financial services, data localization, and data transfers. In Section 2, different categories of the existing data localization practices were explained. In Section 3, this categorization was used to evaluate the rules applicable in Turkey, Europe, Russia, China, and India. For comparative reasons, the discussion is furthered by an examination of the relevant legal frameworks of the respective countries. It can be observed that China and Turkey are applying the strictest rules for financial institutions among countries examined for the purposes of this thesis. Moreover, the evaluation carried out in this thesis shows that there are inconsistencies and uncertainties which result from the overlapping legislations and designated powers of the relevant competent authorities in Turkey. Section 4 reviews the economic reports that quantify the effect of data localization rules by using measures such as GDP and TFP. The impact of such rules on the financial industry was also examined by quantifying the additional costs brought with such rules and their effects on innovation, security, open banking, mobile money remittances, and e-commerce. Lastly, PayPal's exit from Turkey was used as an example to further underscore the effects data localization practices have in Turkey. As a result of the economic examination, it is evident that all the countries that apply data localization rules are negatively affected, whereas the most affected ones are the countries and sectors that are data-intensive. The financial industry is among the most affected sectors since it is highly dependent on data flows, and the localization rules increase IT expenditures, limit the use of new technologies, and create a security vulnerability.