Modelling minimum hurdle ratio for financial sector pricing in emerging market
Gelişmekte olan piyasalarda finans sektörü için minimum fiyat oranının modellenmesi
- Tez No: 670421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, İşletme, Banking, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fon Transfer Fiyatlaması (FTP), Fiyatlandırma, Faiz Riski, Aktif/Pasif Yönetimi Riski, Opsiyon Riski, Likidite Primi, Kredi Riski, Fund Transfer Pricing (FTP), Pricing, Interest Rate Risk, ALM Risk, Option Risk, Liquidity Premium, Credit Risk
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Finansal piyasalarda sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme elde etmenin en önemli kurallarından birisi doğru fiyatlandırma modellerinin geliştirilmesidir. Özellikle yüksek volatiliteye sahip piyasalarda, firmalar beklenen getirileri elde etmek ve sürdürülebilir büyüme trendlerine ulaşmak için gelişmiş fiyatlandırma modellerine ihtiyaç duymaktadır. Finans sektöründe bu konu üzerinde diğer sektörlere göre çok daha fazla yatırım yapılmaktadır. Finans kuruluşları için Fon Transferi Fiyatlandırması (FTP) yöntemi kullanılmaya devam eden ve gün geçtikçe önemi artan bir fiyatlandırma süreci olarak ortaya çıkmaktadır. FTP modeli, şirketler için likidite, faiz ve opsiyon riskini ele almak için çok etkili bir yöntemdir, araştırmacılarda ek davranış modelleri geliştirerek bu modeli iyileştirmeye odaklanmaktadır. Özellikle Amerika'daki mali kriz sonrasında risk faktörlerini bu stratejilere dahil etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Bu çalışmada, gelişmiş FTP modelinin kredi riski faktörüyle geliştirilerek daha verimli bir fiyatlandırma modelinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Özellikle davranışsal modellerin analizi ve kredi riski maliyetinin fiyatlandırmaya eklenerek optimum fiyatlamaya ulaşılması tezin en önemli katkılarıdır. Çalışma özellikle gelişmekte olan piyasalardaki banka ve finans kuruluşlarının risklerini daha verimli yönetmelerine ve doğru fiyatlandırma stratejileri oluşturmalarına önemli katkı sağlayacak.
Özet (Çeviri)
One of the most crucial rules for achieving a sustainable and stable growth in financial markets is the development of correct pricing models. Especially in highly volatile markets, firms need to develop advanced pricing models in order to acquire expected return and achieve the sustainable growth trends. Finance sectors in every country are interested in the pricing models more than others. Fund Transfer Pricing (FTP) method for financial institutions has started to be used already, and as a pricing process that increases the importance emerges through the day. FTP model is very efficient method to handle liquidity, interest and option risk for companies, and researchers are focusing to improve this model by developing additional behavioral models (pre payment models, etc.). In particular, it was once again understood how important it is to include risk factors in these strategies after the financial crisis in America. In this study, it is aimed to improve the advanced FTP model with additional factors and to include credit risk models more effectively in the Hurdle model. In the first part, basis interest, liquidity Premium, and other variables that may affect pricing are described, and the second part is the modeling of credit risk factor is studied. Especially the contribution of behavioral and credit risk adjustments to the FTP model is one of the most important outputs of the study. The work will make a significant contribution to banks and financial institutions in emerging markets to manage their risks more efficiently and to create correct pricing strategies.