The taming of the bear? Exploring the effectiveness of the sanctions against russia
Ayıyı evcilleştirmek? Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkililiği
- Tez No: 670442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN MÜSLİM CEMGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Teori, Rusya Ambargoları, Uluslararası Ekonomi Politik, Rus-Batı Anlaşmazlığı, Yeni Gramsci, Critical Theory, Sanctions against Russia, International Political Economy, Russian-Western Conflict over Ukraine, Neo-Gramsci
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Petrol ve emtia fiyatları üzerinde uygulanan baskılarla ve Rusya'nın ticari aktivitelerini kısıtlamak vesaiti ile Putin yönetimini zayıflatmayı amaçlayan, Amerika Birleşik Devletleri liderliğinde Batılı devletlerce Rusya Federasyonu'na uygulanan ambargolar hem jeopolitik hem de ambargo literatürüne konu olmaktadır. Bu tartışmaların en önemli boyutlarından birisi ambargoların verimliliği konusudur. Bu çalışmanın ana amacı Rusya'ya uygulanan ambargoların verimliliğini Robert Cox'un eleştirel teorisini yani Neo-Gramsci yaklaşımını kullanarak; makroekonomik, jeopolitik ve sosyal alanları bütünlük halinde kabul ederek bu üç katmanda araştırmaktır. Bu tez ambargoların amaçlanan etkiyi göstermediğini ve Rusya'nın jeopolitik duruşunu, makroekonomik dengesini ve sosyo-politik düzenini zayıflatmadığını iddia etmektedir. Çalışma bu savını Rusya'nın kapitalizme ani geçişinin, finansallaşma ve özelleştirme uygulamaları üzerinden Rus Halkı'nın sömürülmesinin Putin'in tarihsel blok'unun güçlenmesini ve batı karşıtı devletçi söylemlerle ambargolar sonrası iktidarını sürdürmesini sağladığı argümanı üzerinden geliştirmektedir. İşadamlarının zorlayıcı politikalarla siyasi karar alma süreçlerinin dışında bırakılması ve özellikle enerji endüstrisindeki devlet kontrolü Rusya'nın toparlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bunların tamamı ABD liderliğindeki Dünya Düzeni'nin zayıflamasından faydalanan Rus Hükümeti'nin politikalarını çeşitlendirmesiyle ve Asya'yla özellikle de Çin'le askeri ve ekonomik ilişkilerinin gelişmesi ile mümkün kılınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ongoing sanctions against the Russian Federation by Western states led by the United States with a view to hamper the Putin administration's capability to rule through suppressing oil and commodity prices and limiting Russia's trade activities have been a subject of debate in the geopolitics and sanctions literature. A key dimension of these debates has to do with the effectiveness of sanctions. The main purpose of this study is to evaluate the effectiveness of sanctions against Russia through a three-layered analysis that thinks together the macroeconomic, the geopolitical and the social by utilizing Robert Cox's critical theory or the Neo-Gramscian approach. The argument is that the sanctions did not produce the intended effect and failed to weaken Russia's geopolitical posture, macroeconomic stability and domestic sociopolitical order. This study develops this argument by showing how Russia's abrupt transition to capitalism and the exploitation of Russian civil society through financialization and privatization reinforced the ability of Putin's historical bloc to remain in power with the help of patriotic anti-Western rhetoric and statist approach after the sanctions. Coercive policies to prevent business elites from getting involved in political decision-making and state control particularly in energy industry further contributed to Russia's recovery. This would have been possible with the decline of the US-led World Order that enabled the Russian Government to diversify policies and establish a pivot to Asia, particularly to China, which ultimately enhanced military and economic relations.