Epilepsili çocuk ve ergenlerin sınav tutumunun ve anksiyete düzeyinin belirlenmesi
Determination of attitudes towards exams and anxiety levels in children and adolescents with epilepsy
  1. Tez No: 670477
  2. Yazar: HAYRİYE HANDE ENERGİN İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, anksiyete, sınav kaygı envanteri, Beck anksiyete ölçeği, Epilepsy, anxiety, test anxiety inventory, beck anxiety scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Pediatrik popülasyonda sık görülen nörolojik hastalıklardan olan epilepsi ile anksiyete arasındaki hem fizyopatolojik, hem de davranışsal ilişkiyi hastaların hayatlarının çeşitli alanlarında pek çok biçimde görmek mümkündür. Epilepsi sadece nörolojik bir hastalık olarak kalmayıp, anksiyete, depresyon gibi çocukların hayat kalitesi, sosyal gelişimi ve akademik başarılarını olumsuz yönde etkileyecek psikiyatrik bozuklukları da beraberinde getirebilmektedir. Epilepsili hastalarda öğrenme bozuklukları ve akademik başarısızlığın temelinde yatan fizyopatoloji ve/ veya psikopatoloji halen gizliliğini korumaktadır. Çalışmamızda, epilepsi tanısı ile takip edilen çocuk ve ergenlerde anksiyete ve sınav kaygı düzeyini araştırmayı; anksiyete düzeyi ile sınav kaygısı arasında paralellik olup olmadığını belirlemeyi; epilepsinin tipi, süresi, ilaç sayısı, nöbet sayısı veya EEG (Elektroensefalografi) bulgularının kaygı düzeyine olası etkisini saptamayı ve elde edilen verileri sağlıklı çocuk ve ergen bireylerle karşılaştırmayı hedefledik. Materyal- Metod: Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğinde en az 1 yıldır epilepsi nedeni ile takip edilen 10-17 yaş arasındaki 142 çocuk çalışmanın olgu grubunu oluştururken, aynı yaş aralığındaki Sağlam ve Genel Çocuk polikliniklerine başvuran 142 çocuk ise kontrol grubuna dahil edildi. Tüm çocukların yaşı ve cinsiyeti; epilepsi tanısı ile takip edilen hastaların epilepsi süresi, nöbet tipi, nöbet sayısı, EEG bulguları, kullandığı antiepileptik ilaç sayısı kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen bütün çocuklara Beck anksiyete ölçeği ve sınav tutum envanteri olmak üzere iki adet anket uygulandı. Her iki gruptaki hastaların anksiyete düzeyleri ve sınav kaygı puanları değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Anketlerden elde edilen verilerde hem sınav kaygı envanteri hem de Beck anksiyete ölçek puanlarının epilepsi hastalarında anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. Nöbet tipine göre jeneralize epilepsi tanılı hastaların anksiyete ve sınav kaygı düzeyleri fokal epilepsisi olanlara göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. Hastaların son 1 yılda geçirdiği nöbet sayısı veya kullandığı ilaç sayısı ile anksiyete derecesi ve toplam sınav kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktu. Fokal veya jeneralize EEG bulguları olan hastalar, normal EEG bulguları olan hastalardan daha yüksek kaygı düzeyine sahip olarak bulundu. Sonuç olarak, çalışmamız epilepsili çocuk hastalarda sadece anksiyete belirti ve bozukluklarının değil, hayat kalitesini etkileyebilecek düzeyde sınav kaygısının da var olduğunu ortaya koymuştur. Epilepsi hastalığı nedeniyle takip ve tedavisi düzenlenen hastaların anksiyete bozuklukları açısından da değerlendirilmesi; gerekli durumlarda farmakolojik ve/ veya davranışsal tedavilerin uygulanması önemlidir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ile epilepsi tanılı çocuk ve ergen bireylerin aileleri bilgilendirilerek sınav öncesi dönemde davranışsal farkındalık yaratılabilir. Bu bilgiler doğrultusunda, çocuk psikiyatrisi ile iş birliği içerisinde sınav süreçleri gibi yüksek kaygı oluşturabilecek dönemlerde uygulanmak üzere yeni tedavi ve davranış metodlarının geliştirilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is possible to see the physiopathological and behavioral relationship between epilepsy, which is one of the most common neurological disorders in the pediatric population, and anxiety in different areas of life in patients. Epilepsy is not only a neurological disease but also it can cause psychiatric disorders such as anxiety or depression that will affect children's quality of life, social development and academic achievement in a negative way. Physiopathology and/or psychopathology underlying learning disorders and academic failure in epilepsy patients is still confidential. In our study, we aimed to investigate the level of anxiety and exam anxiety in children and adolescents with the diagnosis of epilepsy; whether anxiety level parallels with test anxiety; the possible effect of seizure type, number of drugs, number of seizures or EEG (Electroencephalography) findings on anxiety and exam anxiety levels and compare the data with healthy children and adolescents. Material-Method: One hundred and forty two children diagnosed with epilepsy between the ages of 10-17 years who were followed up for at least 1 year in Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Keçiören Training and Research Hospital and 142 healthy children in the same age range who applied to the Well Child Clinics were included in the study. Age and gender of the children in both groups; duration and type of seizure, the number of seizures in the last year, EEG findings and the number of drugs used by the patients in the epilepsy group were recorded. Two questionnaires, Beck anxiety scale and exam attitude inventory, were administered to all participants included in the study. Anxiety and test anxiety scores of the patients in both groups were evaluated. Results and Conclusion: Both test anxiety inventory and Beck anxiety scale scores were significantly higher in the group with epilepsy. The anxiety and exam anxiety levels of patients with generalized seizures were found to be higher than those with focal epilepsy. There was no statistically significant relation between the number of seizures in the last year or the number of drugs used by the patients and scores of the anxiety and exam anxiety inventories. The patients with focal or generalized EEG findings were found to have higher anxiety levels than patients with normal EEG findings. In conclusion, our study revealed that epileptic children have both anxiety symptoms and also exam anxiety symptoms that can affect their quality of life. It is important to evaluate the epileptic patients in terms of anxiety and apply pharmacological and/or behavioral treatments when necessary. Behavioral awareness can be carved out in the pre-exam period by informing the families of children and adolescents diagnosed with epilepsy. It will be promising to develop new treatment and behavioral methods in cooperation with child psychiatry that can be applied in periods that may cause high anxiety such as exam processes.