Kars Müzesinde yer alan taş eserler
Stone work in the Kars Museum
- Tez No: 670501
- Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Taş eserler, mezar taşları, mimari parçalar, koç, koyun, Hıristiyanlık, Türk-İslam, Stone Works, tombstones, architectural pieces, ram, sheep, horse, Christianity, Turkish-Islam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bizans Sanatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Taş eserler ait oldukları dönemin sanatsal, sosyal, kültürel anlayışının izlerini taşımaktadır. Bu sebeple Kars Müzesinde bulunan 54 adet taş eserin inceleme çalışmaları tarafımızca gerçekleştirilmiş olup taş eserler Türk İslam Dönemi ve Hıristiyanlık Dönemi olarak iki dönemde incelenmiştir. Gregoryen Cemaati Hayk, Türk, Pers, Grek, Gürcü gibi farklı etnik unsurların bir araya gelerek meydana getirdiği ve içerisinde ortak ananeler barındıran Kuzeydoğu Anadolu ve Kafkasya coğrafyasında ortaya çıkan Hıristiyan cemaatidir. Bu coğrafyalardaki birçok Hıristiyanlık dönemi maddi kültür verileri bu cemaate ait izler taşımaktadır. Özellikle Bagratlı Krallığı zamanında bu cemaatin en yüksek kültürel zenginliğe ulaştığını söyleyebiliriz. Haçkarlar da bu dönemin ve daha sonraki dönemlerin tek başına sanat eseri olma özelliği gösteren kültürel zenginliğidir. Hıristiyanlık dönemi taş eserleri içerisinde ayrıca kabartma tekniğinde, kiliselerin cephelerini hareketlendiren figürlü taşlar ile de karşılaşmaktayız. Türk-İslam Dönemi taş eserler koleksiyonunu oluşturan koç, koyun ve at heykeli biçimli mezar taşları çoğunlukla Kars, Erzurum, Erzincan, Tunceli illerinde mezarlık alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Mezar taşları üzerinde yer alan Figürler bizlere bu mezar taşlarının kime ait olduğu yönünde bilgiler sunmaktadır. En erken örneklerine Orta Asya bozkırlarında rastladığımız bu taşlar Orta Asya menşeili bozkır yaşam tarzının Türk sanatına yansımalarıdır.
Özet (Çeviri)
Stone works bear the traces of the artistic, social and cultural understanding of the period they belong to. For this reason, the studies of 54 stone works in the Kars Museum were carried out by us, and the stone works were examined in two periods as the TurkishIslamic Period and the Christian Period. The Gregorian community is a Christian community that is unique to the Northeastern Anatolia and Caucasus geography, which is formed by the combination of different ethnic elements such as Hayk, Turkish, Persian, Greek, Georgian and has common customs. Many Christian period material culture data in these geographies bear the traces of this community. We can say that this congregation reached the highest cultural wealth, especially during the Bagrat Kingdom. Khachkars are also the cultural richness of this period and later periods, which has the characteristic of being a work of art alone. Among the stone works of the Christian period, we also encounter figured stones that enliven the facades of churches in relief technique. Constituting the Turkish-Islamic Period stone artifacts collection, ram, sheep and horse sculpted tombstones are mostly found in cemeteries in Kars, Erzurum, Erzincan and Tunceli provinces. The figures on the gravestones provide us with information as to who these tombstones belong to. These stones, the earliest examples of which we encounter in the Central Asian steppes, are the reflections of the steppe lifestyle of Central Asia to Turkish art.