Kaynak bağımlılığı yaklaşımı perspektifinde örgütlerde strateji tercihlerinin değişimi
Strategy choice of organizations through the perspective of resource dependence approach
- Tez No: 670566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaynak, Kaynak Bağımlılığı, Strateji, Strateji Tercihi, Resource, Resource Dependence, Strategy, Strategic Choice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kaynak Bağımlılığı Kuramı, 1980'li yıllardan başlayarak pek çok bilimsel çalışmayı destekleyen temel kuramlar içinde yer almıştır. Örgütler çeşitli dönemlerde çeşitli kaynaklara olan bağımlılıkları ile bilinmektedir, o bağımlılıkları azaltmaya yönelik stratejik bir çabanın içerisinde bulunmuşlardır. Literatür incelendiğinde kaynak bağımlılığı ve örgütlerin strateji tercihlerinin ilişkilendirildiği bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile 1980-2020 yılları arasında örgüt düzeyinde yönetim bilimi çerçevesinde kaynak bağımlılığı ve strateji ile ilişkili 105 bilimsel çalışma incelenemiştir. Bulgular incelendiğinde kaynak bağımlılığı teorisinin örgüt düzeyinde strateji tercihlerindeki değişim ilişkisi araştırıldı. Çalışmada ülke ve yayın yılı değişkenleri arasında ilişki bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Resource Dependency Theory has been the subject of many scientific studies since the 1980s. Organizations are known for their dependence on various resources in various periods, and they have made a strategic effort to reduce those dependencies.When the literature is examined, there is no scientific study that correlates resource dependence and organizations' strategy choices. With this study, 105 scientific studies on resource dependence and strategy within the framework of management science at the organizational level between 1980-2020 were examined. When the findings are examined, the relationship between the change in strategy preferences of the resource dependence theory at the organizational level was investigated. It was found that there is a relationship between the variables of the country and the year of publication.