Betonarme perdeli çerçeli yapılarda değişik ölçülerde başlıklı perde uç bölgesi tasarımının yapıların davranışlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the shear wall effect in design and the effect of shear wall sizes and quantity in concrete frame structures
- Tez No: 670589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perdeli çerçeveli yapılar, perde uç bölgeleri, yapıların devranışı, Curtain-framed structures, curtain end zones, the transfer of structures
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, deprem etkisi altındaki konut ve işyeri türündaki 4, 6 ve 8 katlı perdeli çerçevli yapıların davranışının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, plan üzerinde perde uç bölgesi 4 farklı tipte seçilen yapılar ile toplam perde enkesit alanları sabit olacak şekilde perde sayıları ve plandaki perdelerin yerleri değişik olarak tasarlanmış yapıların, katlarında, perdelere ve kolonlara gelen kesme kuvvetlerinin yüzde olarak değişimi ve katların göreli yerdeğiştirmeleri ile yapıların periyodları incelenmiştir. Birinci bölümde; Çok katlı binaların projelendirilmesi sırasında karşılaşan taşıyıcı sistem sorunlarından, çalışmanın amacından ve incelenen yapıların malzeme özellikleriden bahsedilmiştir. İkinci bölümde; Betonarme taşıyıcı sistem çeşitlerinden ve bu sistemlerin deprem etkisi altındaki yapıların davranışları hakında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümüde; İncelenen yapıların analizinde kullanılacak yükler hesaplanarak tablo ve grafik halinde sunulmuştur. Dördüncü bölümde; Yapılara deprem sırasında yatay olarak etkiyen toplam eşdğer deprem yükleri hesaplanmıştır. Beşinci bölümde; Katlara etkiyen toplam kesme kuvvetleri, yatay yer değiştirmeler, katlardaki perdelerin ve kolonların aldığı toplam kesme kuvvetlerinin toplam değerleri % olarak elde edilmiş olup bu sunuçlar doğrultusunda önerilerde bulunmuştur. Altıncı bölümde ise; Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar özet olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the behavior of 4, 6 and 8-storey curtain-framed structures in the type of residential and office buildings under the effect of earthquake. For this purpose, the curtain end zone on the plan is selected with 4 different types of structures and the total number of curtain cross-section areas, the number of curtains and the locations of the curtains in the plan, as a percentage change of the shear forces coming to the curtains and columns and the relative displacements of the floors. It was investigated. In the first part; The problems of the carrier system encountered during the project of multi-storey buildings, the purpose of the study and the material properties of the studied structures are mentioned. In the second part; Information was given about the types of reinforced concrete carrier systems and the structures of these systems under the effect of earthquake. In the third part; The loads to be used in the analysis of the examined structures are calculated and presented in tables and graphics. In the fourth section; Total equivalent earthquake loads acting horizontally during the earthquake were calculated. In the fifth section; Total shear forces acting on the floors, horizontal displacements, the total shear forces received by the curtains and columns on the floors were obtained in% and made suggestions in accordance with these presentations.