Forms of capital and generation Z's digital media consumption in Turkey
Sermaye türleri ve Z jenerasyonunun Türkiye'de dijital medya tüketimi-kullanımı
- Tez No: 670663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR NUHRAT YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: dijital medya, Z Jenerasyonu, çevrimiçi kamusal alan, benlik sunumu, sermaye türleri, habitus, digital media, Generation Z, online public sphere, self-presentation, forms of capitals, habitus
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Türkiye'de yaşayan Z Jenerasyonunun dijital medya tüketimleri, kullanım amaçları ve deneyimlerini anlamaya yöneliktir. Bununla birlikte Pierre Bourdieu'nün 'Ayrım ve Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştiri ve Eril Tahakküm teorileri çerçevesinde genç insanların sahip oldukları kapitaller ve dijital medyada tükettikleri içeriklerin ve takip ettikleri kişiler arasında bir ilişki olup olmadığını da incelenmiştir. Dijital medya ve Türkiye'deki Z Jenerasyonun dijital medya kullanımları arasındaki ilişki 3 ana başlıkta toplanmıştır. İlk olarak Türkiye'deki Z Jenerasyonun dijital medyayı sosyal bir alan olarak nasıl ve ne amaçla kullandığı nasıl deneyimledikleri ve dijital medyayı online bir kamusal alan olarak deneyimledikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. İkinci olarak ise, Türkiye'deki Y Jenerasyonunun bu online sosyal alanda benliklerini nasıl yansıttıkları ve dijital medyanın bu benliklerin üzerinde nasıl bir etkisi sahibi olduğu da görülmeye çalışılmıştır. Son olarak ise Bourdieu çerçevesinde, yeni jenerasyonun dijital medyada takip ettikleri ve tükettikleri içeriklerin, sahip oldukları kapitaller arasında bir ilişki var mı, buna bakılmıştır. Bununla birlikte, Bourdieu'nun 2'li gruplar için de kullandığı habitus kavramının dijital medyada nasıl yansıdığı da bu tezin son bölümünün konusu olmuştur. Özellikle cinsiyet konusuna kadın-erkek rolleri, normları grup habitusları aracılığıyla dijital medyada nasıl görülüyor ve bu durumun Z Jenerasyonu üzerinde nasıl bir etkisi var, incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis aimed to focus on Turkish Generation Z's digital media consumption habits, uses and patterns in terms of experiencing digital media as online social sphere, their self-presentation in digital media along with their capitals (economic, social and cultural) The data of this study is based on in-depth interviews with Generation Z from Istanbul, who are at the age of 19 to 23. In the dissertation, it was argued that digital media has 2 aspects: On the one hand, it opens a space to challenge the societal norms, roles and the status quo, it also reproduces them implicitly and explicitly, on the other hand. So based on this argument, in the first chapter, it was aimed to explore the usage of digital media as an online public sphere regarding interviewers' trajectories in this use. In the second chapter, I argued that even though digital media opens a free space for self-presentation in which young people can present themselves comfortably as they are, Lastly, it was argued that digital media perpetuates distinction in Bourdieu's sense regarding users' consumption preferences and tendencies, even though it absorbs its users within it