Gaziantep'te turizm işletmelerinin Suriyeli sığınmacılar hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the opinions of tourism enterprises about Syrian refugees in Gaziantep
  1. Tez No: 670681
  2. Yazar: GAMZE EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm İşletmeleri, Turizm, Suriyeli Sığınmacılar, Gaziantep, Tourism Businesses, Tourism, Syrian Refugees, Gaziantep
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrası milyonlarca Suriyeli evini ve ülkesini terk etmek zorunda kalmış ve birçok Suriyeli Türkiye'ye göç etmeye başlamıştır. Gaziantep ili de coğrafi yakınlığı nedeniyle hem geçiş bölgesi olmuş, hem de en çok Suriyeli sığınmacı kabul eden iller arasında yer almıştır. Gaziantep aynı zamanda Türkiye'de özellikle gastronomi turizmiyle öne çıkan cazip turizm destinasyonlarındandır. Bu nedenle bu tez çalışmasında turizm işletmelerinin Suriyeli sığınmacıları nasıl değerlendirdikleri araştırılmaktadır. Bu çerçevede araştırmanın temel amacı, göç olgusunun ve Suriyeli sığınmacıların Gaziantep'te faaliyette bulunan turizm işletmeleri tarafından değerlendirilmesi, tutum ve düşüncelerinin araştırılarak durum tespitinin yapılması oluşturmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda geliştirilen anket formu, 2020 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında kolayda örneklem yöntemi esas alınarak Gaziantep turizm işletmelerinde 519 turizm çalışanına uygulanmıştır. Yapılan ampirik analiz sonucunda turizm çalışanlarının Suriyeli sığınmacıların Gaziantep turizmine etkilerinin değerlendirilmesine dair geliştirilen ölçeğin 22 önerme ve“Destinasyon İmajı, Temel İhtiyaçların Temini, Gaziantep Turizmine Etkisi, Şehir Atmosferine Etkisi, Sığınmacıların Özellikleri, Reklam ve Bağlılık”olmak üzere 6 boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Turizm çalışanlarının Suriyeli sığınmacılar hakkında genel görüşlerine ilişkin geliştirilen ikinci ölçeğin 3 önerme ve“Çalışanların Sığınmacılar Hakkında Genel Görüşleri”olmak üzere 1 boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Normal dağılımının tespit edilmesinin ardından T testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi testleri uygulanmıştır. Turizm çalışanlarının demografik özelliklerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunup bulunmadığı araştırılmış ve devamında turizm çalışanlarının Suriyeli sığınmacıların Gaziantep turizmine etkilerinin değerlendirilmesine dair geliştirilen ölçek ve turizm çalışanlarının Suriyeli sığınmacılar hakkında genel görüşlerine ilişkin geliştirilen ölçek arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda turizm çalışanlarının Suriyeli sığınmacıların Gaziantep turizmine etkilerine dair değerlendirmeleri genel anlamda olumlu olduğunu fakat genel görüşlerinin olumsuz olduğu, kabul ve uyum sürecinin istenen düzeyde gerçekleşmediği tespit edilmiştir. Son olarak araştırmadan elde edilen bulgulara göre çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In 2011, after the civil war in Syria he had been forced to leave their homes and countries, and many millions of Syrians began to emigrate to Turkey. Due to its geographic proximity, the province of Gaziantep has become both a transition zone and one of the provinces that accept Syrian refugees the most. Gaziantep is also featured with attractive destinations in Turkey, especially among the gastronomic tourism. For this reason, in this thesis, how tourism enterprises evaluate Syrian refugees is investigated. In this context, the main purpose of the study is to evaluate the phenomenon of migration and Syrian refugees by the tourism enterprises operating in Gaziantep, and to investigate their attitudes and thoughts and to determine the situation. The questionnaire form developed in line with the aforementioned purpose was applied to 519 tourism employees in Gaziantep tourism enterprises between August and October 2020, based on the convenience sampling method. As a result of the empirical analysis, it was determined that the scale developed to evaluate the effects of tourism workers on the effects of Syrian refugees on Gaziantep tourism consists of 22 proposals and 6 dimensions:“Destination Image, Supply of Basic Needs, Its Effect on Gaziantep Tourism, Its Effect on the City Atmosphere, Characteristics of Refugees, Advertising and Loyalty”. It was determined that the second scale developed regarding the general views of tourism workers about Syrian refugees consists of 3 propositions and 1 dimension:“General Opinions of the Workers on Refugees”. After determining the normal distribution, T test, one-way analysis of variance and correlation analysis tests were applied. It was investigated whether there was a statistically significant difference according to the demographic characteristics of tourism workers, and then a correlation analysis was made between the scale developed to evaluate the effects of tourism workers on Syrian refugees' tourism in Gaziantep and the scale developed for the general views of tourism workers about Syrian refugees. As a result of the analysis, it was determined that the evaluations of the Syrian refugees regarding the effects of the tourism on Gaziantep tourism were generally positive, but their general views were negative and the acceptance and adaptation process did not occur at the desired level. Finally, various suggestions are presented based on the findings of the research.