Yeşil mutfak uygulamaları: Gaziantep örneği
Green kitchen applications: The case of Gaziantep
- Tez No: 806939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Duyarlılık, Yeşil Mutfak, Gaziantep, Environmental Awareness, Green Kitchen, Gaziantep
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünyada birçok kaynağın insanoğlu tarafından hızla tüketilmesi ve meydana gelen çevre sorunları, çevreyle sürekli etkileşimde olan turizm sektörünü derinden etkilemektedir. Turistlerin bozulmamış doğayı tercih etmeleri turizm sektörünü çevreye duyarlı olmaya ve gerekli çevresel uygulamalar yapmaya yöneltmiştir. Gaziantep'teki turizm işletmelerinin çevresel duyarlılık kapsamında yeşil mutfak uygulamalarının araştırıldığı bu çalışmanın ampirik uygulama alanı, 3,4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerini ve yiyecek içecek işletmelerinin restoranlarını kapsamaktadır. Bu çerçevede araştırmanın temel amacını, işletme çalışanlarının yeşil mutfak uygulamalarına bakış açılarının değerlendirilmesi ve bu kapsamda yapılan uygulamaların neler olduğunun tespit edilmesi oluşturmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda geliştirilen anket formu, 2022 yılının Temmuz ve Ağustos ayları arasında kolayda örneklem yöntemi esas alınarak Gaziantep'te bulunan otel ve yiyecek içecek işletmelerinin 194 mutfak çalışanına uygulanmıştır. Yapılan ampirik analiz sonucunda otel ve yiyecek içecek işletmeleri çalışanlarının yeşil mutfak ve yeşil mutfak uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerine dair geliştirilen ölçeğin 14 önerme ve "mutfakta israf önlemeye yönelik uygulamalar, mutfakta enerji tasarruflu araçların kullanımı, çevreye duyarlı ürünlerin tercih edilmesi, işletmelerin çevre dostu uygulamaları, mutfakta atık yönetimi ve geri dönüşüm olmak üzere 5 boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Normal dağılımının tespit edilmesinin ardından farklılık analizleri ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda otel ve yiyecek içecek çalışanlarının yeşil mutfak ve yeşil mutfak uygulamalarına dair değerlendirmelerinin genel anlamda olumlu olduğunu fakat işletmelerin yeşil mutfak uygulamalarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Son olarak araştırmadan elde edilen bulgulara göre çeşitli öneriler sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre yiyecek içecek ve otel işletmelerine, atık yönetimi, gıda israfı, enerji tasarrufu gibi konularda eğitimlerin verilmesi gerektiği ve işletme yöneticilerinin yeşil mutfağı kapsayan çalışmalar yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid consumption of many resources by human beings in the world and the environmental problems that occur deeply affect the tourism sector, which is in constant interaction with the environment. The preference of tourists for unspoiled nature has led the tourism industry to be sensitive to the environment and to make necessary environmental practices. The empirical application area of this study, in which the green kitchen practices of tourism businesses in Gaziantep are investigated within the scope of environmental awareness, covers 3,4 and 5 star hotel businesses and restaurants of food and beverage businesses. In this context, the main purpose of the research is to evaluate the perspectives of business employees on green kitchen applications and to determine what the applications are in this context. The questionnaire developed for this purpose was applied to 194 kitchen workers of hotels and food and beverage businesses in Gaziantep between July and August 2022, based on the convenience sampling method. As a result of the empirical analysis, the scale developed on the evaluation of green kitchen and green kitchen practices by hotel and food and beverage businesses employees has 14 propositions and“applications to prevent waste in the kitchen, use of energy-efficient tools in the kitchen, preference of environmentally friendly products, environmentally friendly practices of enterprises, waste in the kitchen.”It has been determined that it consists of 5 dimensions: management and recycling. After the normal distribution was determined, difference analyzes and correlation analysis were applied. As a result of the analysis, it has been determined that the evaluations of the hotel and food and brage employees about green kitchen and green kitchen applications are generally positive, but the green kitchen applications of the enterprises are insufficient. Finally, various suggestions were presented according to the findings obtained from the research. According to the results of the research, it is suggested that training should be given to food and beverage and hotel businesses on issues such as waste management, food waste, energy saving, and that business managers should conduct studies covering green kitchen.