Dönüşümcü liderlik ve iç girişimcilik ilişkisinde Hofstede'nin erillik/dişillik kültür boyutunun etkisi
The influence of Hofstede's masculinity/femininity cultural dimension on the relationship between transformational leadership and internal entrepreneurship
- Tez No: 670735
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, İç Girişimcilik, Kültür, Erillik/ Dişillik, Leadership, Transformational Leadership, Internal Entrepreneurship, Culture, Masculinity/Femininity.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, dönüşümcü liderlik ve iç girişimcilik arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide Hofstede'nin erillik/dişillik kültür boyutunun etkisinin belirlenmesidir. Araştırma örneklemin belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Buna göre, Balıkesir ilinin Edremit, Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde faaliyet gösteren banka çalışanları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri ise, internet aracılığıyla banka çalışanlarına doldurulan anketlerle toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak dönüşümcü liderliği ölçmek için Kinter (2020) tarafından geliştirilen Dönüşümcü Liderlik Ölçeği, iç girişimciliği ölçmek için Naktiyok (2004) tarafından geliştirilen ve Durmaz (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan İç Girişimcilik Ölçeği ve çalışmadaki katılımcıların kültürel yapılarını ölçmek için ise Hofstede'nin kültürel boyutlarını belirlemeye ilişkin olarak Wu (2006) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Bu kapsamda iki yüz seksen altı anket analize dâhil edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi öncesinde ise verilerin normal dağılımı test edilmiş olup ardından doğrulayıcı faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizleri, regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, dönüşümcü liderlik ile iç girişimcilik (r = 0.27, p < 0.01) arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Söz konusu çalışmada ayrıca, dönüşümcü liderliğin iç girişimcilik alt boyutları olan yenilikçilik, risk alma ve özerklik arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Dönüşümcü liderlik ile iç girişimcilik ilişkisi arasında erillik/dişillik kültür boyutu özelliklerinin düzenleyici bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between transformational leadership and internal entrepreneurship and to determine the effect of Hofstede's masculinity / feminine culture dimension on this relationship. Easily accessible sampling method was used to determine the research sample. Accordingly, bank employees operating in Edremit, Ayvalık and Burhaniye districts of Balıkesir province constitute the sample of the study. The data of the research were collected through questionnaires filled out to bank employees via the internet. The Transformational Leadership Scale developed by Kinter (2020) to measure transformational leadership as a data collection tool in the research, the Internal Entrepreneurship Scale developed by Naktiyok (2004) to measure internal entrepreneurship and adapted to Turkish by Durmaz (2011), and the cultural The scale developed by Wu (2006) to determine Hofstede's cultural dimensions was used to measure its structures. In this context, two hundred eighty six questionnaires were included in the analysis. Before the analysis of the research data, the normal distribution of the data was tested, and then confirmatory factor analysis, descriptive statistics, correlation analysis, regression analysis were performed. According to the results obtained from the research, a significant and positive relationship was found between transformational leadership and internal entrepreneurship (r = 0.27, p < 0.01). In the said study, it was also determined that there is a positive relationship between innovativeness, risk taking and autonomy, which are internal entrepreneurship sub-dimensions of transformational leadership. It was seen that the characteristics of masculinity / femininity culture dimension did not have a regulatory effect between the relationship between transformational leadership and internal entrepreneurship.