Sıçanlarda adriamycin ile indüklenen testis hasarında pluripotensinin histolojik ve moleküler bakımdan incelenmesi
Histological and molecular investigation of pluripotency in adriamycin-induced testicular damage in rats
  1. Tez No: 670755
  2. Yazar: ALİ TUĞRUL AKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK, PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adriamycin, Kemoterapi, Pluripotensi, Testis hasarı, Adriamycin, Chemotherapy, Pluripotency, Testis damage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kemoterapi kanser tedavisinde başarı oranını ciddi şekilde arttırmaktadır, fakat testis dahil olmak üzere birçok sağlıklı organda toksisiteye neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, birçok kanser türünün tedavisinde kullanılan Adriamycin'in (ADR) sıçan testislerinde pluripotensinin düzenlenmesi ve sürdürülmesi üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, 30 adet 8-12 haftalık 100-200 gr ağırlığında Wistar Albino ırkı erkek sıçanlarda ADR uygulaması ile testis hasarı indüklendi. Sıçanlar Kontrol (n=10), Kronik ADR (n=10, 2 mg/kg ADR, her 3 günde 1, 30 gün boyunca) ve Akut ADR (n=10, 15 mg/kg, tek doz ADR) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Histopatolojik incelemeler için seminifer tübüllerdeki hasar skorlandı ve seminifer tübül çapları ölçüldü. Oct-4, Sox2, Klf4, c-Myc, UTF1 ve DAZL ekspresyon seviyeleri immünohistokimyasal boyamalar ve Gerçek Zamanlı PZR ile belirlendi. Ayrıca, serum testosteron seviyeleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Deney sonunda, ADR gruplarında testiküler hasar skorunun ve seminifer tübül çaplarının daha düşük olduğu gözlendi. Oct-4, Sox2, Klf4 ve UTF1 ekspresyonlarının ADR gruplarında önemli ölçüde azaldığı görüldü. Ayrıca, ADR gruplarında spermatogenik hücrelerde ve Leydig hücrelerinde c-Myc ekspresyonunun anlamlı şekilde arttığı gözlendi. DAZL ekspresyonlarının ise Kronik ADR grubunda azaldığı, Akut ADR grubunda ise arttığı belirlendi. Ayrıca ADR gruplarında serum testosteron seviyelerinin de azaldığı belirlenmiştir. Sonuçlarımız ADR'nin sıçan testislerinde pluripotensinin düzenlenmesi ve sürdürülmesi üzerinde zararlı etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chemotherapy significantly increases the success rate of cancer treatment, but causes toxicity in healthy organs, including testis. The aim of this study is to investigate the effects of Adriamycin (ADR), which is used in the treatment of many cancer types, on the regulation and maintenance of pluripotency in rat testes. For this purpose, testicular damage was induced by ADR administrations in 8-12 weeks old 30 male Wistar Albino rats weighing 100-200 g. Rats were divided into three groups: Control (n=10), Chronic ADR (n=10, 2 mg/kg ADR every 3 days for 1, 30 days) and Acute ADR (n =10, 15 mg/kg, single dose ADR). For histopathological examinations, damage in the seminiferous tubules was scored and seminiferous tubule diameters were measured. Expression levels of Oct-4, Sox2, Klf4, c-Myc, UTF1 and DAZL were determined by immunohistochemical staining and Real-Time PCR. Moreover, serum testosterone levels were measured by ELISA assay. At the end of the experiment, it was observed that testicular damage score and seminiferous tubule diameters were significantly lower in ADR groups. Expressions of Oct-4, Sox2, Klf4 and UTF1 were significantly decreased in the ADR groups. In addition, a significant increase in c-Myc expression was observed in spermatogenic cells and Leydig cells in ADR groups. On the other hand, DAZL expressions decreased in the Chronic ADR group and increased in the Acute ADR group. It was also determined that serum testosterone levels decreased in ADR groups. Our results show that ADR has detrimental effects on the regulation and maintenance of pluripotency in rat testes.