Post-colonial feminist discourses and orientalisation of Iranian women in Betty Mahmoody's not without my daughter and Azar Nafisi's reading lolita in Tehran
Betty mahmoody'nin not wıthout my daughter ve Azar Nafısı'nin readıng Lolıta ın Tehran adlı eserlerinde yer alan sömürgecilik sonrası feminist söylemler ve İranlı kadınların doğululaştırılması
  1. Tez No: 670835
  2. Yazar: BURCU ALTUN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Kadın, Sömürgecilik sonrası Feminizm, Sömürgecilik, Feminizm, İslam fobisi, Devrim, Orientalism, Women, Post-colonial Feminism, Colonialism, Feminism, Islamophobia, Revolution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tezimin amacı, Betty Mahmoody'nin Not Without My Daughter (1989) adlı çalışması ile Azar Nafisi'nin Reading Lolita in Tehran (2003) adlı eserindeki İranlıların özellikle İranlı kadınların sömürgeci ve oryantalist tasvirlerini incelemektir. Çalışmam, bu kadın yazarların sözde feminist söylemlerinden ve Müslüman kadınlar etrafında dönen Oryantalist varsayımlarından örnekler içermektedir. İran'ı sosyal, politik, dini ve kültürel bağlamda kötüleme stratejileri Oryantalizm, Sömürgecilik ve Sömürge sonrası feminizm teorileri ışığında incelenmektedir. Esas olarak, üçüncü dünya kadınlarının, bu durumda İranlı kadınların, Batı tarafından inşa edilen klişeler kullanılarak, nasıl pasif, kirli, suskun, geri kalmış ve bastırılmış Müslümanlar olarak resmedildiğine odaklanmaktayım. 1979 İslam Devrimi'nin önemli dönüm noktalarının ve 11 Eylül terörist saldırılarının İran fobisi ve İslam fobisi yaratmak için nasıl bahane olarak kullanıldığına dair örnekler sunmaktayım. Pek çok İran-Amerikan anı yazısının bir tür olarak yinelediği gibi, Mahmoody ve Nafisi rejim karşıtı fikir ayrılıklarına bağlı kalarak, İran imajını pekiştirmeye devam etmektedir ve İranlı kadınları savundukları konuların merkezine yerleştirmektedir. Bu bakımdan, bu iki metin, çalışmamın amacına ulaşmak için gerekli öğeleri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of my dissertation is to analyze the colonialist and Orientalist representations of the Iranian, especially women in Not Without My Daughter (1989) by Betty Mahmoody and Reading Lolita in Tehran (2003) by Azar Nafisi. My study comprises examples of these female authors' alleged feminist discourses and Orientalist assumptions revolving around Muslim women. The strategies of demonizing Iran in terms of social, political, religious, and cultural context are examined in the light of Orientalism, Colonialism, and Post-colonial feminism. I mainly focus on how third-world women, in this case Iranian women, are pictured as passive, filthy, speechless, backward, and oppressed Muslims, along with stereotypes constructed by the West. I exemplify how the significant landmarks of the Islamic Revolution in 1979 and the terrorist attacks of 9/11 have been used as excuses to create Iranophobia and Islamophobia. As many Iranian-American memoirs, as a genre, reiterate, Mahmoody and Nafisi continue to consolidate the image of Iran by employing anti-regime conflicts and posit Iranian women in the center of their arguments. In that respect, these two texts provide the necessary materials for me to achieve the goal of my study.