Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Şerhi-Kostaki Vayani
Commentary of Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu-Kostaki Vayani
  1. Tez No: 670846
  2. Yazar: CANAN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAKULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kostaki Vayani, Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Şerhi, Mekteb-i Hukuk, Hukuk-ı Bahriyye Tarihçesi, Kostaki Vayani, Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Şerhi, School of Law, History of Maritime Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
1846'da Nevşehir'de dünyaya gelen Kostaki Vayani Efendi, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişmiş önemli hukukçulardan birisidir. Mekteb-i Hukuk-ı Şahane'de aldığı hukuk eğitiminin ardından çeşitli ticaret mahkemelerinde başkanlık yapmıştır. Bunun yanında hukuk alanında birçok eser telif etmiş, eğitimler vererek uzun yıllar muallimlik yapmış ve ömrünün sonuna kadar pek çok devlet hizmetinde bulunmuştur. Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Şerhi, onun neşrettiği en önemli eserlerden birisidir. Eser, Osmanlı deniz ticareti hukuku hükümlerini ihtiva eden kanun maddelerinden ibarettir. Ekseriyetle çevirisi gerçekleştirilen yazıda Osmanlı Deniz Ticareti Kanunu'nda yer alan Gemi ve diğer deniz vasıtaları, gemilerin alım ve satımı, taşınacak mallar, gemi çalışanları ve yolcular, navlun sözleşmeleri gibi hukuk kurallarına yer verilmiştir. Ayrıca Kostaki Vayani bu eserde Osmanlı Devleti'nin deniz ticareti hukuku konusunda eksik kaldığı noktalara da değinerek, deniz ticaret hukukunun geliştirilmeye açık yönlerine de vurgu yapmıştır. Yaptığımız bu çalışmada, Kostaki Vayani Efendi'nin hayatı ve eserleri mümkün mertebe anlatılmaya çalışılacak ve onun Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Şerhi adlı eseri takdim edilecektir.
Özet (Çeviri)
Kostaki Vayani Efendi, who was born in Nevşehir in 1846, is one of the important lawyers who grew up in the last period of the Ottoman Empire. After the legal education he received at Mekteb-i Hukuk-ı Şahane, he presided over various commercial courts. In addition, he has authored many works in the field of law, provided training as a teacher and served in many government services until the end of his life. The commentary of the Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu is one of the most important works published by him. The work consists of laws that contain the Ottoman maritime law provisions. In the text, which is mostly translated, legal rules such as ships and other sea vehicles, purchase and sale of ships, goods to be transported, ship employees and passengers, freight contracts are included in the Ottoman Maritime Trade Law. In addition, Kostaki Vayani also emphasized the aspects of maritime trade law that are open to improvement by referring to the points that the Ottoman Empire lacked in the maritime trade law in this work. In this study, we will try to explain the life and works of Kostaki Vayani Efendi as much as possible and his work titled Mücmel Ticâret-i Bahriyye Kanûnu Commentary will be presented.