A close reading of fear, anxiety, and jealousy in Baghdad Clock by Shahad al Rawi, housand Splendid Suns by Khaled Hosseini and silent wife by Susan Harrison
Shahad al Rawi'nin Bağdat Saatinde korku, kaygı ve kıskançlığın yakın okuması, Khaled Hosseini'nin Bin Muhteşem Güneş ve Susan Harrison'ın Sessiz Karısı
- Tez No: 670854
- Danışmanlar: DR. TEACH. MEMBERS OF ALI MOHAMMADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Çağdaş Romanlar, Korku, Kıskançlık, Psikanalitik Okuma, Anxiety, Contemporary novels, Fear, Jealousy, Psychoanalytical reading
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki gerçekçi akademik alan olan edebiyat ve psikoloji arasındaki bağlantıyı incelemektir. Çalışma, bir edebi metin içinde kaygı, korku ve kıskançlık gibi bazı pratik insan kavram ve sorunları ile bu üç kavramın bireysel davranışları nasıl belirlediğini göstermektedir. Ek olarak, Freud'un Psikanalitik Teorisini ve bu teorinin Bağdat Saati(Baghdad clock), Bin Muhteşem Güneş(Thousand splendid suns) ve Sessiz Kadın isimli yapıtlardaki uygulamasını tartışmaktadır. (The silent wife )Farklı yaşam alanlarından alışılmadık bakış açılarını yansıtan bu üç farklı yazar, alışılmadık deneyimler sunmanın yanı sıra kültürler ve diğer toplumlar hakkında bilgi vermeyi hedeflemektedir. Aslında çalışma, hayatı çevreleyen birincil duygu olarak kabul edilen; potansiyel tehditler karşısında kaygı ya da kıskançlık üreten temel unsur olan korkuyu ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle, korku birincil itici güçken, kaygı ve kıskançlık ise ikincildir. Son olarak, edebi metinlerin analizi, korku, kaygı ve kıskançlığın, kritik durumlarda veya kontrol kaybına yol açan bir tehdit karşısında harekete geçen şiddetli duygular olduğunu göstermektedir. Bu durumlar denetlenemediğinde bozukluk olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The construct of this study is to investigate the connection between two realistic academic fields, literature and psychology. The paper illustrates certain practical human concepts and problems such as anxiety, fear, and jealousy within a literary text and how these three concepts determine individual behaviors. In addition, it discusses Freud's Psychoanalytical Theory and its application in The Baghdad Clock, A Thousand Splendid Suns and The Silent Wife. These three different writers from various walks of life reflect unfamiliar perspectives, and the advantages of these variations are to provide unfamiliar experiences as well as to learn about cultures and other societies. In fact, the study presents fear, regarded as the primary emotion that surrounds life; the basic one that produces anxiety or jealousy in face of potential threats. In other words, fear is a major driving force while anxiety and jealousy are minor. The objective of this study is to explore a representation of fear, anxiety, and jealousy, a psychological establishment of these concepts in the literary text, and the reflection of these ideas within the mentioned texts. Lastly, an analysis of literary texts indicates that fear, anxiety and jealousy are torrential emotions that are activated in critical situations or in the face of threat that leads to loss of control. When these driving states are unmoderated, they are regarded as disorders.