Sağlık turizminin bölgesel kalkınmaya etkileri: Kahramanmaraş Zeytin Ilıcası örneği
The effects of health tourism on regional development: Kahramanmaraş Zeytin Ilıcası
  1. Tez No: 671008
  2. Yazar: RECEP TOKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Bölgesel Kalkınma, Zeytin Ilıcası, Health Tourism, Regional Development, Zeytin Ilıcası
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gelişen imkanlar ile turizm sektörünün önemi gittikçe artmaktadır.“Bacasız fabrika”olarak nitelendirilen turizm sektörü ülkelerin ekonomilerine önemli katkı sağlamaktadır. Gerek iç turizm gerek dış turizmde dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Turizmin türlerinden olan deniz turizmi, kültür turizmi, kış turizmi, inanç turizmi ve sağlık turizmi bunlardan sadece birkaçıdır. Türkiye'de hemen hemen dünyada görülen tüm turizm türlerini görmek mümkündür. Dolayısıyla Türkiye bir“Turizm Cenneti”olarak görülebilir. Bu çalışmada genelde sağlık turizmi, özelde ise Kahramanmaraş ilinin Zeytin Ilıcası incelenmiştir. Sağlık turizmi kapsamında daha çok kaplıcalar ön plana çıkmaktadır. Zeytin Ilıcası kaplıcası ise her yıl özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda yerli turist çekmektedir. Çok sayıda otel, motel ve apart otellerin faaliyet gösterdiği Zeytin Ilıcası beldesinde Covid-19 nedeniyle ancak internette iletişim adresi olan otel yöneticileri ile anket yapılmıştır. Yapılan anket +/-%10 hata payı ve %99 güven aralığında 40 otel yöneticisi ile online olarak anket yapılmış ve sağlık turizminin bölgeye katkıları ortaya konulmuştur. Anket verileri SPSS Programı ile analiz edilmiştir. Çalışma ile elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde sağlık turizminin bölgesel kalkınmaya olumlu katkılarının olduğu görülmektedir. Bahar ve yaz aylarında konaklama yerlerinde boş odanın kalmadığı gözlenmektedir. Covid-19 etkisinin ortadan kalkması ile Zeytin Ilıcası özellikle iç turizmde yeniden canlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, the importance of the tourism sector has been increasing. The tourism sector, which is described as a“factory without a chimney”, contributes significantly to the economies of countries. Both domestic and foreign tourism occupy an important place in the economy of our country as in the world. As is known, there are different types of tourism. Sea tourism, cultural tourism, winter tourism, faith tourism and health tourism are just a few of them. Almost possible to see all the species in the world of tourism in Turkey. Turkey, which therefore a“tourist paradise”can be seen as. Health tourism in general and Zeytin Ilıcası of Kahramanmaraş province in particular have been studied in the stealing. Within the scope of health tourism, more hot springs come to the fore. On the other hand, Zeytin Ilıcası hot spring attracts many local tourists, especially in spring and summer. A survey was conducted with hotel managers who only have a contact address on the internet due to Covid-19 in the town of Zeytin Ilıcası, where many hotels, motels and apart hotels operate. An online survey was conducted with 40 hotel managers at +/- 10% margin of error and 99% confidence interval, and the contributions of health tourism to the region were revealed. Survey data were analyzed with SPSS Program. In addition, the scale was subjected to a reliability test. When the results obtained with the study are evaluated in general, it is seen that health tourism has positive contributions to regional development. It is observed that there are no empty rooms left in the accommodation during the spring and summer months. With the disappearance of the Covid-19 effect, the Olive Spa will be revived, especially in domestic tourism.