Okul öncesi çocuklarda üç boyutlu seramik etkinlikleri üzerine bir durum çalışması
A case study on three-dimensional ceramic activities in preschool children
  1. Tez No: 671015
  2. Yazar: SALİHA YURTERİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE MELEK ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Üç Boyutlu Tasarım, Seramik Eğitimi, Preschool Education, Three-dimensional Design, Ceramic Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Okul öncesi eğitim temel eğitimden önce çocuğu eğitime hazırlayan bir süreçtir. Bu dönemde çocuğun eğitimi içinde sanatsal çalışmalar önemlidir. Çocuğun oyun çağında olduğu göz önüne alındığında severek yapacakları sanatsal etkinlikler çocuğun gelişimini desteklemektedir. Okul öncesi dönem çocuğun seramik, kil ve oyun hamuru gibi malzemelerden üç boyutlu sanatsal çalışmalarıyla bilişsel, sosyal-duygusal, psiko-motor, dil ve öz bakım gelişimlerinin büyük ölçüde desteklenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan veriler, gözlem yöntemi ile elde edilmiştir. Konya Öğretmen Fuat Altan Anaokulunda 12 erkek ve 6 kız öğrenciden oluşan 18 çocuğun kil malzemeden yapmış olduğu üç boyutlu çalışmalar belirlenen kazanımlar doğrultusunda gelişim süreçleri gözlemlenerek değerlendirilmiştir. Tasarım sürecinin başlangıcında çocuklara kil malzeme tanıtılmış, özgün kompozisyonlar oluşturulmuştur. Çocuk çalışmalarında figürler, çeşitli materyaller ve doku biçimleriyle zenginleştirilerek, farklı boyut ve formda özgün ürünler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Pre-school education is a process of preparing children's education before basic education. During this period, artistic work is important in the education of the child. When the child's game is taken into consideration, artistic activities that child will do fondly support his/her development. It is aimed to support the child's development of cognition, social-emotional, psycho-motor, language and self-view with three-dimensional art from materials such as ceramics, clay and play dough in preschool period. In this study, data prepared using qualitative research method was obtained by observation method. In Konya Teacher Fuat Altan Kindergarten, 18 children consisting of 12 boys and 6 girls were evaluated in line with the achievements obtained from three-dimensional studies made of clay material. At the beginning of the design process, clay materials were introduced to children and original compositions were created. In children's works, original products of different sizes and forms were revealed by enriching the figures with various materials and texture forms