Öğretmenlerin öğretimsel denetim ile öğrenen okul algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between teachers perceptions of instructional supervision and the learning school
- Tez No: 671040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ALBEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretimsel denetim, öğrenen okul, ders denetimi, öğrenen örgüt, instructional supervision, learning school, lesson supervision, learning organization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmada ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre öğretimsel denetim ile öğrenen okul arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Ağrı ili merkez ilçede Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapmakta olan 758 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 257 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“ OMÖDD (Okul Müdürlerinin Öğretimsel Denetim Davranışları) Ölçeği”ve“ÖO (Öğrenen Okul) Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatiksel çözümlemeleri için; frekans, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, Anova testi, Pearson korelasyon ve Çoklu Regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda araştırmaya katılan öğretmenlerin öğrenen okul algılarının, öğretimsel denetim algılarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin OMÖDD algılarının branşa ve kıdeme göre tüm boyutlarda, cinsiyete göre“sınıf ziyaretleri ve geri bildirim sunma”boyutunda anlamlı şekilde farklılaştığı, okulda çalışma süresine göre ise anlamlı şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur. Araştırmada öğretmenlerin ÖO algılarının cinsiyete göre tüm boyutlarda, branşa göre“takım halinde öğrenme”,“zihni modeller”ve“paylaşılan vizyon”boyutlarında anlamlı bir şekilde farklılaştığı, kıdem ve okulda çalışma süresine göre ise anlamlı şekilde farklılaşmadığı, görülmüştür. OMÖDD ölçeği alt boyutları ile ÖO ölçeği alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre; OMÖDD ölçeğinin alt boyutlarının, ÖO ölçeği alt boyutlarını anlamlı bir şekilde yordadığı bulgusuna erişilmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucuna göre; ilkokul öğretmenlerinin algılarına göre OMÖDD ölçeği alt boyutlarının öğrenen okul düzeyini pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between instructional supervision and learning school according to the perceptions of teachers working in primary schools. Method: The relational survey model, which is one of the quantitative research model, was used in the study. The universe of the research consists of 758 teachers working in primary schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Ağrı in the academic year of 2020-2021. The sample of the study consists of 257 teachers determined by simple random sampling method. As a data collection tool in research;“SPISB (School Principals' Instructional Supervision Behavior) Scale”and“LS (Learning School) Scale”were used. For statistical analysis of data; frequency, percentage distribution, arithmetic mean, standard deviation, t test, Anova test, Pearson correlation and Multiple Regression analysis were used. Statistical significance level was taken as .05. Findings: As a result of the analysis, ıt was seen that the learning school perceptions of the teachers participating in the study were higher than their instructional supervision perception. It was found that teachers' SPISB perceptions differed significantly in all dimensions according to branch and seniority, in the dimension of“class visits and providing feedback”according to gender, but did not differ significantly according to working time at school. In the study, it was seen that teachers' LS perceptions differed significantly in all dimensions according to gender, in“team learning”,“mental models”and“shared vision”dimensions according to branch, but did not differ significantly according to seniority and working time at school. It was determined that there is a significant positive relationship between sub-dimensions of the SPISB scale and the sub-dimensions of the LS scale. According to the multiple regression analysis results; It was found that the sub-dimensions of the SPISB scale significantly predicted the sub-dimensions of the LS scale. Result: According to the teachers' perceptions it was concluded that the sub-dimensions of SPISB scale positively affect the learning school level.