Molla Muhammedoğlu Sabır'ın derlediği kerkük hoyratları üzerine halk bilimsel bir inceleme
A public scientific review on kirkuk khorats compiled by Mullah Muhammedoğlu Sabir
- Tez No: 671093
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Molla Muhammedoğlu Sabır, Hoyrat, Kerkük Folkloru, Mullah Muhammedoğlu Patience, Khourat, Kirkuk Folklore
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Irak Türkmen Türkçesi sözlü halk kültürü ürünlerinden olan hoyratlar, Molla Muhammedoğlu Sabır (1893-191) tarafından derlenerek“Kerkük'ün Müntehep Hoyratları 1, 2, 3”başlıklarıyla 3 cilt olarak yayımlanmıştır. Yayımladığı bu kitaplarda 1238 hoyrat bulunmaktadır. Kerkük Türkmen folkloru üzerine çok sayıda eseri bulunan Molla Muhammedoğlu Sabır, derlediği hoyratların tamamını bu kitaplara dahil etmemiştir. Yayımladıkları dışında derlediği yüzlerce hoyrat, Arap alfabesiyle kendi el yazısı olan notları arasında bulunmuştur. Sabır'ın bu notlarından bazıları silik ve yıpranmış olduğu için okunamamıştır. Tezde Sabır'ın üç kitap olarak yayımladığı hoyratlarla birlikte notları arasından çıkan bu yayımlanmamış hoyratlar Latin harflerine aktarılmış ve Yayımlanmamış Hoyratlar başlığı altında verilmiştir. Sabır'ın notları arasında okunabilen 1139 hoyrat tespit edilmiştir. Sabır'ın derlediği hoyratlar şekil ve içerik yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Khorats, which are products of oral folk culture in Iraqi Turkmen Turkish, were compiled by Molla Muhammedoglu patience (1893-191) and published in 3 volumes with the titles“Muntehep Khorats of Kirkuk 1, 2, 3”. In these books he published, there are 1238 rough. Mullah Muhammedoğlu Sabır, who has numerous works on Kerkuk Turkmen folklore, did not include all of the khorats he compiled in these books. Apart from the ones he published, hundreds of rough ones he compiled were found among his own handwritten notes in the Arabic alphabet. Some of patience's notes were unreadable as they were faint and worn out. In the dissertation, patience published three books, as well as his notes, these unpublished hoyrats were transferred to Latin letters and given under the title unpublished Hoyrats. Among patience's notes were identified 1139 rough ones that can be read. The roughness compiled by Patience has been studied in terms of shape and content.