Ortaokullarda okul iklimi ve istenmeyen öğrenci davranışlarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher views relating to school climate and misbehaviors of student in secondary schools
  1. Tez No: 671574
  2. Yazar: BERÇEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAYSAL ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Okul İklimi, Davranış, İstenmeyen Öğrenci Davranışları, Teacher, School Climate, Behavior, Misbehavior in Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin, okul iklimi ve öğrencilerdeki istenmeyen davranışları nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ilinde ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemi ise Diyarbakır ilinin dört merkez ilçesindeki(Bağlar, Sur, Kayapınar, Yenişehir) ortaokullarda görev yapan 245 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, Betimsel araştırma yöntemlerinden karma araştırma modeli kullanılarak toplanmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak“Okul İklimi”ve“İstenmeyen Davranış Ölçeği”ölçekleri, nitel veriler için de görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde, ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplar t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında cinsiyete göre“Bireyler Arası İlişkiler”ve“Sınıf Dışı Davranışlar”boyutu“Bazen”düzeyinde“Zarar Verici Davranışlar”boyutu ise“Hiçbir Zaman”düzeyindedir. Eğitim durumu ve mevcut okulda çalışma süresine göre öğretmen görüş ortalamaları arasındaki farklar anlamlı değildir.“Okul İklimi”ölçeğine göre“Demokratiklik ve Okula Adama”,“Liderlik ve Etkileşim”,“Başarı Etkenleri”ve“Samimiyet”boyutları cinsiyete göre“Çoğu Zaman”;“Çatışma”boyutu“Nadiren”düzeyindedir. Okul ikliminin“liderlik ve etkileşim”alt boyutunda cinsiyete göre öğretmen görüşlerinin ortalamasına bakıldığında erkek öğretmenler lehine anlamlı bir fark vardır. Erkek öğretmenlerin yöneticilerle daha iyi ilişki kurdukları söylenebilir. Eğitim durumu ve mevcut okulda çalışma süresine göre görüş ortalamaları arasındaki fark anlamlı değildir. Mesleki kıdemde ise kıdemi 1-5 yıl olan öğretmenlerle 6-10 yıl olan öğretmenlerin görüşleri ortalamasının arasındaki fark hem okul iklimi hem de istenmeyen öğrenci davranışlarına göre anlamlıdır. Buna göre yeni başlayan öğretmenler deneyimli öğretmenlere göre daha çok sorun yaşamaktadır. Bu durumun deneyim eksikliğinden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal how the teachers working in secondary schools evaluate the school climate and misbehaviors of students. Teachers working in secondary schools consist of the universe of the study. The sample consists of 245 teachers working in secondary schools in four central districts of Diyarbakır(Bağlar,Sur,Kayapınar,Yenişehir). The datawere collected using the mixed research model, one of the descriptive research method.“School Climate”and“Undesirable BehaviorScale”scales were used as quantitative data collection tools, and an interview form was used for qualitative data. Mean, Standard deviation, Independent Groups t-test and One-Way Analysis of Variance were used in the analysis of quantitative data. According to the results of the research, the“Relationships Between Individuals”and“Out of Class Behaviors”dimension are at the level of“Sometimes”and the dimension of“Harmful Behaviors”is at the level of“Never”. The differences between the averages of teachers' opinions according to educational status and working time at the current school are not significant. According to the“School Climate”scale,“Democracy and Dedication to School”,“Leadership and Interaction”,“Success Factors”and“Sincerity”dimensions are“Always”; The“Conflict”dimension is at the“Rarely”level. In the“leadership and interaction”sub-dimension of the school climate, there is a significant difference in favor of male teachers when the average of teachers' opinions by gender is examined. It can be said that male teachers have a better relationship with the administrators. The difference between the mean views according to education level and working time at the current school is not significant. In terms of professional seniority, the difference between the opinions of teachers with 1-5 years of seniority and teachers with 6-10 years of seniority is significant according to both school climate and undesirable student behaviors. Accordingly, novice teachers have more problems than experienced teachers. It can be said that this situation is due to the lack of experience.