Endüstri mirasının korunmasına yönelik bir alan çalışması: Belemedik demiryolu yapılarını koruma önerisi
A field study for conservation of lndustrial heritage: Proposal for conservation of Belemedik railway buildings
- Tez No: 671577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstri Mirası, Demiryolu Mimarisi, Tarihi Demiryolu Yapıları, Koruma, Industrial Heritage, Railway Architecture, Historical Railway Buildings, Conservation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Endüstrileşmenin gösterdiği gelişim ile ortaya çıkan endüstri yapıları teknoloji ve bilginin değişimi ile birlikte gelişen ihtiyaçlara cevap veremeyerek zamanla terk edilmiştir. Endüstri yapılarının korunmasına yönelik çalışmalar 1940'lı yıllarda bireysel çabalar ile başlamış ve Endüstri Mirası kavramı ortaya çıkmıştır. Demiryolu Mirasının korunması da benzer süreçlerle gelişim göstermiştir. Ülkemizdeki demiryolu mirasının özgünlüğünü ve önemini yansıtan Berlin-Bağdat Demiryolu hattının Pozantı-Belemedik-Hacıkırı kısmı ve Belemedik Orta Şantiye alanının endüstri mirası kapsamında incelendiği tez çalışması ile metruk haldeki belemedik demiryolu yapıları ve içerisinde bulunduğu tarihi çevrenin belgelenmesi, özgün nitelikleri ile öneminin ortaya çıkarılması ve bütünleşik koruma yaklaşımı kapsamında önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Belemedik orta şantiye alanında bulunan tarihi yapıların belgelenmesi için rölöveleri oluşturularak, fotoğraflanmış; yapılar mimari özellikleri ve malzeme kullanımları yönüyle analiz edilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde Pozantı-Belemedik-Hacıkırı demiryolu hattı ve bu hattın inşası için kurulan şantiye alanının bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişime katkı sağladığı, yerel ve topoğrafik özellikleriyle benzersiz olduğu, demiryolu altyapı tesisleri ile yapılarının inşasında uygulanan yapım teknikleri ve kullanılan teknolojiler yönüyle insanın yaratıcı dehasının üst düzey temsilcisi olduğu ve bu yapıların teknolojik değişimin sergilenmesi açısından başarılı bir örnek olduğu somut verilerle ortaya konulmuştur. Çalışmada; metruk haldeki Belemedik Demiryolu yapıları ve içerisinde bulunduğu tarihi çevrenin belgelenmesi, özgün nitelikleri ile öneminin ortaya çıkarılması ve bütünleşik koruma yaklaşımı ile Yabani Hayvan Rehabilitasyon ve Arıcılık Eğitim Merkezi veya Ekoturizm Konseptli Konaklama Tesisi olmak üzere yeni işlev önerileri geliştirilmiştir. 2024, xviii + 170 Sayfa
Özet (Çeviri)
Industrial structures that emerged with the development of industrialization were abandoned over time due to their inability to respond to the needs that developed with the change in technology and information. Studies on the protection of industrial structures began in the 1940s with individual efforts and the concept of Industrial Heritage emerged. The protection of Railway Heritage has also developed through similar processes. In the study, which examines the Pozantı-Belemedik-Hacıkırı section of the Berlin-Baghdad Railway line and the Belemedik Middle Construction Site area within the scope of industrial heritage, reflecting the originality and importance of the railway heritage in our country, aims to document the abandoned Belemedik railway buildings and the historical environment in which they are located, to reveal their original qualities and importance, and to develop suggestions within the scope of an integrated conservation approach. In this context, in order to document the historical buildings in the Belemedik middle construction site, their architectural surveys were created and photographed; the structures were analyzed in terms of their architectural features and material use. As a result of the research, it has been demonstrated with concrete data that the Pozantı-Belemedik-Hacıkırı railway line and the construction site established for the construction of this line contribute to the economic and social development in the region, are unique with their local and topographic features, are a high-level representative of human creative genius in terms of the construction techniques and technologies used in the construction of railway infrastructure facilities and structures, and are a successful example of technological change. In the study; the documentation of the abandoned Belemedik Railway buildings and the historical environment in which they are located, revealing their original qualities and importance, and new function proposals have been developed with an integrated protection approach, such as the Wild Animal Rehabilitation and Beekeeping Education Center or the Ecotourism Concept Accommodation Facility. 2024, xviii + 170 Pages