Atorvastatin tedavisinin prostat bezi boyutları üzerine olan etkisi
Effect of atorvastatin therapy on prostate gland dimensions
  1. Tez No: 671578
  2. Yazar: OSMAN SALIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BİLAL HAMARAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Prostat Hiperplazisi, Atorvastatin, Prostat hacmi, Benign Prostatic Hyperplasia, Atorvastatin, Prostate volume
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Benign prostat hiperplazisi (BPH) erkeklerde yaşlanmayla birlikte oldukça sık görülen ve alt üriner sistem şikâyetlerine yol açan bir patolojidir. Atorvastatin lipid yüksekliği olan hastalarda LDL-K seviyesini düşürürken, antienflamatuar ve hipogonadotropik etki ile BPH üzerine olumlu etkisi olduğu öne sürülmüştür. Biz bu çalışmada atorvastatin tedavisi alan hastaların prostat volümlerindeki değişimi kontrol grubu ile karşılaştırarak atorvastatin tedavisinin BPH üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için 1 Ekim 2015- 1 Ekim 2020 tarihleri arasındaki Konya Meram Devlet Hastanesi Üroloji polikliniği, Aile Hekimliği polikliniği ve Dahiliye polikliniklerine başvuran LDL-K değeri 100'un üstünde olan hastalar retrospektif olarak tarandı. Bu hastaların atorvastatin tedavisi alma durumu, LDL-K, PSA ve testosteron değerleri, suprapubik ultrasonografi (USG) ile bakılmış prostat hacimleri, bilinen hastalıkları ve kullanmış oldukları ilaçları kaydedildi. Hastalardan statin kullanmayanlar grup 1'e atorvastatin kullananlar grup 2'ye dahil edildi. Hastaların LDL-K değerlerindeki ve prostat hacimlerindeki değişimin atorvastatin kullanımı ile olan ilişkisi değerlendirildi. Verilerin analizinde IBM SPSS 22.0 (IBM SPSS Statistics, Sürüm 22.0 Armonk, NY: IBM Inc.) yazılımı kullanıldı. Bulgular: 78 hasta (%59) grup 1, 54 hasta (%41) grup 2 olmak üzere toplam 132 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup 2'de atorvastatin kullanımı ortalama günlük 21,85±13,88 mg idi. Grup 2 'nin ilaç kullanım süresini ortalama 23,28±16,6 ay olarak saptandı. Ortalama LDL-K değeri grup 2'de 15,66±25,73 azalırken, grup 1'de 8,18±24,17 arttı(p:0,010). Ortalama PV değişim grup 2'de 2,02 ±15,09 ml saptanırken, grup 1'de 11,63±32,52 idi(p:0,003). Grup 1'de 64 hastada PSA ortalama değişimi 0,52±2,41 ng/dl artarken grup 2'de 44 hastada 0,29±3,76 ng/dl artmıştı(p: 0,093). Grup 1'de testosteronu değeri bakılan 14 hastanın ortalama testosteron değerleri 27,81±162,25 ng/dl artarken grup 2'de ise 6 hastanın testosteron değerleri ortalama 53,39± 89,25 ng/dl artmıştı(p: 0,564). Sonuç: Çalışmamızda atorvastatin tedavisi alan hiperlipidemi hastalarında tedavi almayan gruba göre prostat büyüme hızında azalma saptadık. BPH progresyon riski olan hiperlipidemi hastalarında statin tedavisinin prostat bezi üzerine olan bu olumlu etkisinin tedavide gözönünde bulundurulması ve hastaların bu konuda bilgilendirilmesi önerilir. Atorvastatin tedavisinin prostat bezi üzerine olan etkisini değerlendirmek için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Benign prostatic hyperplasia (BPH) is a pathology that is very common in men with aging and causes lower urinary system complaints. It has been suggested that while atorvastatin reduces LDL-C levels in patients with high lipid levels, it has a positive effect on BPH with its anti-inflammatory and hypogonadotropic effects. In this study, we aimed to investigate the effect of atorvastatin treatment on BPH by comparing the changes in prostate volumes of patients receiving atorvastatin treatment with the control group. Materials and Method: For this study, patients with an LDL-C value above 100 who applied to Konya Meram State Hospital Urology Outpatient Clinic, Family Medicine Outpatient Clinic and Internal Medicine Outpatient Clinic between October 1, 2015 and October 1, 2020 were retrospectively screened. The status of taking atorvastatin treatment, LDL-C, PSA and testosterone values, prostate volumes measured by suprapubic ultrasonography (USG), known diseases and medications used by these patients were recorded. We included those who did not use statins in group 1 and those who used atorvastatin in group 2. The relationship between the changes in LDL-C values and prostate volumes of the patients and the use of atorvastatin was evaluated. IBM SPSS 22.0 (IBM SPSS Statistics, Version 22.0 Armonk, NY: IBM Inc.) software was used to analyze the data. Results: A total of 132 patients, 78 (59%) in group 1 and 54 (41%) in group 2, were included in the study. Average daily use of atorvastatin in Group 2 was 21.85±13.88 mg. The mean duration of drug use in Group 2 was 23.28±16.6 months. While the mean LDL-C value decreased by 15.66±25.73 in 54 patients in group 2, it increased by 8.18±24.17 in 78 patients in group 1. While the mean PV change was 2.02 ± 15.09 ml in 54 patients in group 2, it was 11.63±32.52 in 78 patients in group 1. While the mean PSA change was 0.52±2.41 in 64 patients in group 1, it was 0.29±3.76 in 44 patients in group 2 (p: 0.093). While the mean testosterone change was 27.81±162.25 in 14 patients in group 1, it was 53.39±89.25 in 6 patients in group 2 (p: 0.564). Conclusion: In our study, we found a significant decrease in prostate volume increase in hyperlipidemia patients who received atorvastatin treatment compared to the group that did not receive treatment. It is recommended that this positive effect of statin therapy on the prostate gland should be considered in the treatment of hyperlipidemia patients at risk of BPH progression and patients should be informed about this issue. More studies are needed to evaluate the effect of atorvastatin treatment on the prostate gland.