Konaklama işletmelerinde etik liderlik algısının örgütsel bağlılığa etkisi: Bodrum örneği
Ethical leadership in hospitality managements the effect of perception on organizational commitment: The case of Bodrum
- Tez No: 671581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ARIKAN SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, Turizm, Bodrum, Ethical Leadership, Organizational Commitment, Hospitality Management, Tourism, Bodrum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Konaklama işletmelerinde, turizm hizmetinin üretimi ve tüketimi eş zamanlı ve misafir şahitliğinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle işgücünün niteliği ve çalışanların davranışları, yöneticilerin odaklandıkları temel konular arasında yer almaktadır. Konaklama işletmesi çalışanlarının örgüte yönelik olumlu algılara sahip olması, çalışanların motivasyonu ve iş tatmininin yanı sıra misafir memnuniyetinin artmasına ve böylelikle işletmenin performansının ve rekabet gücünün gelişmesine katkı sağladığı için önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışanların örgütsel bağlılığı, konaklama işletmelerinde hizmetin belirli standartları yakalayabilmesi ve sürdürülebilmesi için önemli bir etkendir. Etik lider, sahip olduğu ahlaki değerlerle izleyicileri üzerinde güçlü etkiye sahip ve çalışanların örgütsel hedeflerine ulaşmalarında katkısı olan liderdir. Bu nedenle etik liderlik davranışları, çalışanların örgüte yönelik algılarını ve bağlılıklarını olumlu etkileyebilmektedir. Bu tez çalışmasında, konaklama işletmesi çalışanlarının etik liderlik ve örgütsel bağlılık algılarının incelenmesi ve etik liderlik algısının örgütsel bağlılık ve alt boyutları olan duygusal, devam ve normatif bağlılığa etkilerinin açığa çıkarılması amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yöntemleriyle gerçekleştirilen araştırmada, konaklama işletmesi çalışanlarından anket tekniği ile 375 veri toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı analizlerden ve farklılık testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma ölçeklerinin geçerliklerinin sınanması için doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış, değişkenler arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda konaklama işletmesi çalışanlarının etik liderlik ve örgütsel bağlılık algılarının ortalama değerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, etik liderlik algısının örgütsel bağlılığın devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutu üzerinde olumlu etkisinin olduğu, duygusal bağlılık boyutunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucunda ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen demografik özellikler arasından yalnızca eğitim düzeyinin etik liderlik algısı üzerinde farklılık yarattığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The quality of the workforce and the behavior of the employees are among the main issues that managers focus on, as the production and consumption of tourism services take place simultaneously and under the witness of guests in hospitality managements. Hospitality employees' positive perceptions about the organization is important because it contributes to the increase in guest satisfaction and thus the performance and competitiveness of the enterprise, as well as increasing motivation and job satisfaction of the employees. In this context, the organizational commitment of the employees is a significant factor in hospitality managements to achieve and maintain certain standards. An ethical leader is a leader who has a strong influence on his/her followers with his/her moral values and contributes to employees' achievement of their organizational goals. Therefore, ethical leadership behaviors can positively affect employees' perceptions and commitment to the organization. In this thesis, it is aimed to examine the perceptions of ethical leadership and organizational commitment of hospitality employees and to reveal the effects of ethical leadership perception on organizational commitment and its sub-dimensions, namely, emotional, continuance and normative commitment. In the study conducted with quantitative research methods, 375 data were collected from the hospitality employees via questionnaire technique. In the analysis of the research data descriptive analysis and difference tests were conducted. Confirmatory factor analysis was applied to examine the validity of the research scales, and the relationships between variables were tested with the structural equation model. As a result of the research, it was revealed that ethical leadership and organizational commitment perceptions of the hospitality employees were above the average value. In addition, it was concluded that perception of ethical leadership has a positive effect on the continuance and normative commitment dimension of organizational commitment, but it does not have a statistically significant effect on the dimension of emotional commitment. Among the demographic characteristics examined within the scope of the study, it was determined that only education level made a difference on perception of ethical leadership.