Mesleki hile, hilekâr profili ve işletmelerin hileye ilişkin sorumlulukları: Beş yıldızlı konaklama işletmeleri üzerine bir uygulama
Occupational fraud, fraudulent profile and responsibilities of businesses regarding fraud: An application on five star accommodation businesses
  1. Tez No: 671593
  2. Yazar: ÖZLEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, Hata, Muhasebe Hilesi, Muhasebe Manipülasyonu, Hile Türleri, Fraud, Error, Accounting Fraud, Accounting Manipulation, Types of Frauds
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde işletmelerde gerçekleşen mesleki hileler işletmelerin oldukça yüksek tutarlarda kayıp vermelerine ve hatta iflas etmelerine neden olmaktadır. Bu hileler sonucunda gerçekleşen skandallar yatırımcıların güvenini zedelemektedir. Bu çalışmanın amacı, Antalya ilindeki beş yıldızlı konaklama işletmelerinde gerçekleşen çalışan hilelerinin, bu hilelerin gerçekleşme şeklinin, hile eylemini yapanların profilinin ve davranış özelliklerinin, hile gerçekleşen işletmelerin genel özellikleri ile hileye maruz kalmalarındaki sorumluluklarının belirlenerek bu hilelerin tespit edilmesi ve önlenmesi için işletmelere çözüm önerileri getirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıtlı, Antalya ilindeki beş yıldızlı konaklama işletme yöneticilerine anket yöntemiyle araştırma yapılmıştır. Çalışmada finansal tablo hilesi ve varlıkların kötüye kullanılması ile demografik faktör grupları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ve işletmenin hileye karşı sorumluluklarının finansal tablo hilelerini ve varlıkların kötüye kullanılmasını anlamlı şekilde etkileyip etkilemediği sorularına cevap aranmıştır. Bu sorular kapsamında ankette elde edilen verilere t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Anket sonuçları değerlendirilirken beş yıldızlı konaklama işletmelerinde hile gerçekleşip gerçekleşmediği, hile yapanların demografik ve davranışsal özellikleri, hile sürecinde içinde bulundukları durumlar, gerçekleşen mesleki hile türleri ve işletmelerin bu hilelerle ilgili sorumlulukları hakkında elde edilen sonuçlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, occupational fraud in businesses cause businesses to lose quite high amounts and even go bankrupt. The scandals that occur as a result of these tricks damage the trust of the investors. The aim of this study is to determine employee frauds in five-star accommodation businesses in Antalya, the way these frauds occur, the profile and behavioral characteristics of perpetrators, general characteristics of the businesses where fraud occurs and their responsibilities in being exposed to fraud and to offer solutions to businesses for the detection and prevention of these frauds. In order to achieve this goal, a survey has been conducted with five-star accommodation businesses managers in Antalya, registered to the Ministry of Culture and Tourism. The study sought answers to the questions of whether there is a significant difference between financial statement fraud and misuse of assets and demographic factor groups, and whether the liabilities of the enterprise against fraud significantly affect financial statement fraud and misuse of assets. Within the scope of these questions, t test, one-way analysis of variance, correlation and simple linear regression analysis were applied to the data obtained in the questionnaire. While evaluating the results of the survey it was stated whether fraud occurred in five-star accommodation businesses, the demographic and behavioral characteristics of the perpetrators, the situations they were in during the fraud process, the types of occupational fraud that occurred, and it was stated the results obtained about the responsibilities of the businesses regarding these frauds.