Kriptopara kullanımlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi ve Türk vergi mevzuatı açısından bir değerlendirme
The taxation of income from the use of cryptocurrency and an evaluation in terms of the Turkish tax legislation
- Tez No: 671710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kriptopara, Dijital Emtia, Türk Vergi Sistemi, Cryptocurrency, Digital Commodity, Turkish Tax Legistation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
2008 finansal krizinden sonra devlet müdahalesi ve banka aracılığının olmadığı, kullanım ve üretim konusundaki özgürlüğü tamamen sistemdeki kullanıcılara veren, matematiksel güvene dayalı ve blokzincir teknolojisini arkasına alan kriptopara adlı dijital paralar geliştirilmiştir. Kriptopara kullanımının yaygınlaşması ve dijital ortamda kazanç elde edilmesi nedeniyle devletler vergilendirme konusunda harekete geçmeye başlamıştır. Kriptoparalar üzerinde hukuki tanımlamanın olmaması ise vergilendirme konusunda problem yaratmaktadır. Bu kapsamda kriptoparalara yönelik düzenlemelerin para, menkul kıymet veya emtia çerçevesinde gerçekleştiği bilinmektedir. Bu çalışmada kriptopara varlıklarının tanımı ve arkasındaki blokzincir teknolojisinin işleyişi hakkında bilgi verilmiş olup, ayrıca kriptopara varlıklarının sınıflandırılmasına yönelik çeşitli görüşlere de yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk Vergi mevzuatında herhangi bir düzenleme yapılmamış kriptopara varlıklarının gayrimaddi nitelikli bir dijital emtia olduğunu kanıtlamak ve bu varlıkların kullanımından elde edilen gelirlerin Anayasa ve vergi hukuku ilkeleri düzleminde Türk Vergi Sistemine göre vergilendirilmesine yönelik değerlendirmeler yapmaktır.
Özet (Çeviri)
After the financial crisis of 2008, digital currencies called cryptocurrencies, based on mathematical trust and based on blockchain technology, were developed without government intervention and bank intermediation, giving the users the freedom of use and production completely. Due to the widespread use of cryptocurrency and the gain in the digital environment, states have started to take action on taxation. Lack of legal definition on cryptocurrencies creates problems in taxation. In this context, it is known that the regulations for cryptocurrencies are realized within the framework of money, securities or commodities. In this study, information about the definition of cryptocurrency assets and the operation of the blockchain technology behind it has been given, and also various opinions on the classification of cryptocurrency assets are included. The purpose of this study is to prove that cryptocurrency assets, which have not been regulated in the Turkish tax legislation, are an intangible digital commodity and to make evaluations for the taxation of the revenues obtained from the use of these assets in accordance with the Turkish Tax System in line with the principles of the Constitution and tax law.