العملات الرقمية من منظور قانوني وشرعي: تصور مقترح لعملة رقمية مركزية
Yasal ve kanuni meşru açıdan dijital para birimleri: Merkezi bir dijital para birimi için önerilen bir vizyon
- Tez No: 844669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMAD ANAS SARMİNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijital para, blockchain, merkez bankasi, kripto para birimi, İslami finans, Cryptocurrency, Digital Currency, Blockchain, Central Bank, Stablecoin
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma, dijital kripto para birimlerinin teorik çerçevesine, kökenine, kullanimina ve Bitcoin gibi bilinen kripto para birimlerine alternatif olarak bankalar, bireyler ve kurumlar tarafindan kabul edilen merkezi bir dijital para biriminin geliştirilme olasiliğına odaklanmiştir. Çalışmada dijital para birimlerinin ve kripto para birimlerinin, özelliklerinin, elde edilme mekanizmalarinin ve kullanimlarinin belirlenmesi amaçlandi. Daha sonra dijital para birimlerinin İslami, ekonomik ve hukuki geleceği açiklanacak, daha sonra hukuki görüşler gösterilecek ve son olarak dijital para birimlerinin merkez bankaları için mevcut durumu, ihraç mekanizmalari, yararlari ve riskleri tartişilacaktir. Bu çalişmada kullanilan tümevarimsal yaklaşim ve dijital para birimleri hakkinda, ekonomik etkilerinin yani sira kuruluşundan mevcut durumuna kadar tüm detayları kapsayan, ardından yasal ve şeriat adaptasyonuna ilişkin derinlemesine bir liretim incelemesi yapilmiştır. Çalişmada merkez bankalari için dijital para birimlerinin geliştirilmesine ilişkin küresel durum ve onlarin kullandıği yaklaşimlar gözden geçirildi. Daha sonra analitik yaklaşım, AIDC adinin verildiği, merkez bankasina bağli, İslami ve yasal olarak kabul edilebilir bir dijital kripto para birimi için önerilen bir model geliştirmek için kullanildi. Çalişma, dijital ve kripto para birimleri ile herhangi bir ülkede merkez bankasina bağli bir dijital para biriminin geliştirilmesi hakkinda gerekli bilgilere açiklik getirdi. Çalışma, bir ön dijital para modeli tasarlamak ve gerekli düzenleme ve talimatlari geliştirmek için daha fazla araştırma yapilmasini öneriyor. Ayrica, özel bir ağ içerisinde birden fazla ülke arasinda kullanilacak dijital para biriminin geliştirilmesi.
Özet (Çeviri)
This study focused on the theoretical framework for digital cryptocurrencies, the origin and usage, and the possibility for developing a central digital currency accepted by banks, individuals, and institutions as an alternative to the known cryptocurrencies such as Bitcoin. The study aimed to identify digital currencies and cryptocurrencies, the characteristics, the mechanism for obtaining them, and their usage. Then clarifing the Islamic, the economic and legal prospective of digital currencies, then showin the jurisprudential opinions, and finally discussing the current status of digital currencies for central banks, its issuance mechanisms, benefits and risks. Inductive approach used in this study, and an indepth liretire review conducted about digital currencies covering all details from inistation to current status, inaddition to the economic effects, and then the legal and Sharia adaptation. The study reviewed global status regarding the development of digital currencies for central banks and developmned approached used by them. Then the analytical approach used to develop a proposed model for an Islamically and legally acceptable digital cryptocurrency affiliated with the central bank, for which the name AIDC was given. The study clarified the needed information about digital and cryprocurrencies and the development of a digital currency affiliated with the central bank in any country. The study recommends further research, for designing a preliminary digital currency model, and developing the necessary regulations and instructions. Furthermore, developing the digital currency to be used between several countries within a private network.