Kanun sazındaki icra özellikleriyle üç önemli kanuni 'Vecihe Daryal, Ahmet Yatman, Ferit Alnar'
Three important law players with its executive characteristics in the law instruments 'Vecihe Daryal, Ahmet Yatman, Ferit Alnar'
- Tez No: 671911
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Kanun Sazı, Taksim, Vecihe Daryal, H. Ferit Alnar, Ahmet Yatman, Turkish Music, Kanun Instrument, Taksim, Vecihe Daryal, H. Ferit Alnar, Ahmet Yatman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Cumhuriyet döneminden bugüne kadar gelen süreçte enstrüman icrası ve bu icraya yönelik çeşitli tespitler hatta farklı farklı iddialar ortaya atılmıştır. Geçmişten günümüze kadar uzanan zaman içerisinde birbirinden farklı üslup ve tavırlarda yeni icracılar ve yeni teknikler ortaya çıkmıştır. Özellikle kanun sazında bu üslup ve tavır farklılığı daha rahat görülmektedir. Bu tavır ve üsluplarda Cumhuriyet döneminde öne çıkmış üç önemli icracı vardır. Bu icracılar, klasik tavrın öncüsü olarak kabul edilen“Vecihe Daryal”, Piyasa ekolünün öncüsü olarak kabul edilen“Ahmet Yatman”ve özellikle kanun sazı için bestelediği eserler bakımından ve icrasal yönden batı müziği tavrında ön plana çıkmış olan“H.Ferit Alnar”dır. Bu araştırmada; geçmişten-günümüze kanun icracılığında öne çıkan bu üç icracının karakteristik çalım tekniklerine/tavırlarına yönelik çeşitli inceleme, değerlendirme ve analiz çalışmaları yapılmıştır. Araştırma doğrultusunda, örneklem grubu olarak seçilen icracıların yaptıkları taksimlere odaklanılmış ve bu taksimlerdeki ortak veya farklı icra karakteristikleri tespit edilerek çeşitli açılardan yorumlanmıştır. Araştırma, betimsel bir nitelik taşımakta ve durum tespiti yapmaya yöneliktir. Araştırmanın evreni, Vecihe Daryal, H. Ferit Alnar ve Ahmet Yatman'ın taksim icraları ve icra sırasında kullandıkları süslemeler ve cümle motifleri oluşturmaktadır. Kaynak tarama yöntemi ile yürütülmüş, verilerin toplanması ve analizi aşamasında ağırlıklı olarak“İçerik Analizi”yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmalardan elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, Vecihe Daryal'in taksimlerinde daha sakin ve akıcı bir melodi düzeni, bunun yanı sıra abartısız süslemeler kullandığı, Ahmet Yatman'ın daha çok accelite pasajlarla bezekli oktav seslendirmeler kullandığı, H. Ferit Alnar'ın da daha çok tremolo ağırlıklı ve oktav seslendirmeli melodi cümleleri kullanarak icra gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the period from the Republican era until today, various determinations and even different claims have been made regarding the performance of the instrument. New performers and new techniques have emerged different styles and attitudes from past to present. Especially in the instrument of the qanun, this difference in style and attitude can be seen more easily. There are three important performance who came to the fore in the Republican era in these attitudes and styles. These performers are“Vecihe Daryal”, accepted as the pioneer of the classical style,“Ahmet Yatman”, accepted as the pioneer of the market school, and“H. Ferit Alnar”, who came to the fore especially in terms of the works he composed for the qanun instrument and in the western music style. In this study; various examination, evaluation and analysis studies have been carried out on the characteristic playing techniques / attitudes of these three performers, who have come to the fore in law enforcement from past to present. In line with the research, it focused on the divisions made by the performers selected ass the sample group, and the common or different performance characteristics in these divisions were determined and interpreted from various angles. The research has a descriptpve nature and is aimed at determining the situation. The universe of the research consist of the ornaments and sentence motifs used by Vecihe Daryal, H. Ferit Alnar and Ahmet Yatman during taksim performances. It was carried out with the method of scanning the sources, and during the data collection process and analysis phase, it was mainly carried out with the“Content Analysis”method. Based on the findings obtained from the research, Vecihe Daryal uses a calmer and fluent melody order in his divisions, as well as understated ornaments, Ahmet Yatman uses more octave vocalizations decorated with accelite passages, H. Ferit Alnar's more tremolo shows that he performed the performance using melody sentences with weighted and octave voices.