Kedilerde medetomidin, butorfanol, ketamin kombinasyonunun (kıtty magıc) anestezik etkinliğinin araştırılması
Investigation of anesthetic effectiveness of combination (kitty magic) of medetomide, butorphanol, ketamine in cats
- Tez No: 671999
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Butarfanol, Kastrasyon, Kedi, Ketamin, Kitty Magic, Medetomidin, Butarfanol, Castration, Cat, Ketamine, Kitty Magic, Medetomidine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, medetomidin (medetomidin hidroklorid, 0,5 mg/ml, Domitor®, Phizer, İstanbul), ketamin (ketamin hidroklorür, 100 mg/ml, Alfamine® %10, Atafen, İzmir) ve butorfanol (butorfanol hidrojen tartarat, 10 mg/ml, Butomidor®, İnterhas, Ankara) kombinasyonunun (kitty magic) kedilerde genel anestezi üzerine etkinliğinin araştılması amaçlandı. Kitty magic dozu 0,02-0,08 ml/kg olarak belirlendi, kasiçi yolla uygulandı. Kitty magic enjeksiyonu sonrası sedatif etki ortalama 4,15±2,13 dakika içerisinde gerçekleşti. Cerrahi anestezi süresi 43,85±8,78 dakika olarak saptandı. Sternal pozisyona gelme süresi 57,25±10,89 dakika sürdü. Operasyon süreleri ortalamaları 6,7±1,3 olarak bulundu. Kulak ve kuyruk reflekslerinin kaybı sırasıyla ortalama 5,65±3,41 ve 5,75±3,51 dakika, ön ve arka pedal refleks kayıp süreleri sırasıyla 6,95±4,81 ve 7,30±5,38 dakikada gerçekleşti. Sedasyon aşamasında ve sonrasında kedilerde kusma, ürinasyon, eksitasyon, defekasyon gibi herhangi bir komplikasyon gözlemlenmedi. Solunum ve kalp atım sayıları ile beden ısısında istatistik olarak anlamlı düşmelere yol açtı, ancak bu düşüş fizyolojik sınırlar içerisinde kaldı, klinik açıdan yakın izleme gerektirecek bir duruma yol açmadı. Sonuç olarak; kitty magic'in kedi anestezi protokolleri arasında alternatif olarak yer alabileceği; özellikle barınak ve klinisyen veteriner hekimlerin kastrasyon ve ovariohisterektomi operasyonlarında güvenle kullanılabileceği ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the investigation of effectiveness of combination (kitty magic) of medetomidine ( medetomidine hydrochloride, 0,5 mg/ml, Domitor®, Pfizer, İstanbul), ketamine (ketamine hydrochloride, 100 mg/ml, Alfamine® 10%, Atafen, İzmir) and butorphanol (butorphanol hydrogen tartrate, 10 mg/ml, Butomidor®, İnterhas, Ankara) was aimed in cats. Kitty magic dose was determined as 0,02-0,08 ml/kg and it was administered intramuscularly. The sedative effect occurred in 4,15±2,13 minutes after kitty magic injection. The duration of surgical anesthesia was 43,85±8,78 minutes. The time to reach the sternal position took 57,25±10,89 minutes. The mean operation time was found to be 6,7±1,3. Loss of ear and tail reflexes were 5,65±3,41 and 5,75±3,51 minutes, respectively, and the loss times of front and rear pedal reflexes were 6,95±4,81 and 7,30±5,38 minutes, respectively. During and after sedation, no complications such as vomiting, urination, excitation, and defecation were observed in cats. It led to statistically significant decreases in respiratory and heart rate and body temperature, but this decrease remained within physiological limits and did not lead to a situation requiring close clinical monitoring. In summary; kitty magic can take place as an alternative among cat anesthesia protocols; it was concluded that especially shelters and clinician veterinarians can safely use them in castration and ovariohysterectomy operations.