Mikrokapsül aplikasyonu ile fonksiyonel tekstil yüzeyleri geliştirilmesi
Functional textile surfaces development with the microcapsules application
  1. Tez No: 672075
  2. Yazar: ZEYNEP HAYTA BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokapsülasyon, Okaliptüs uçucu yağı, Antibakteriyel tekstil, Microcapsulation, Eucalyptus essential oil, Antibacterial textile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mikrokapsülasyon tekniğinin kullanılması ile birlikte fonksiyonel tekstillerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, antibakteriyel özellikleriyle bilinen okaliptüs yağı içeren mikrokapsüller, kompleks koaservasyon yöntemi ile üretilmiştir. Okaliptüs yağı içeren mikrokapsül üretimi için doğal polimer sistemi olan jelatin ve arap zamkı ile glioksal ve glutaraldehit olmak üzere iki farklı çapraz bağlayıcı kullanılmıştır. Mikrokapsüllerin kimyasal yapısı Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopi (FT-IR) ile incelenmiştir. Optik mikroskop kullanılarak, mikrokapsüllerin parçacık/boyut dağılımları belirlenmiştir. Mikrokapsüller, %100 polipropilen meltblown, spunbond ve spunlace dokusuz yüzeylere uygulanmıştır. Mikrokapsül uygulanan dokusuz yüzeylerin görüntüleri optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Mikrokapsül uygulanan ve uygulanmayan dokusuz yüzeylerin antibakteriyel etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Optik mikroskop görüntülerine göre düzgün küresel morfolojik yapıda kapsüllerin üretildiği, koaservasyon aşamasında ve iki farklı çapraz bağlayıcı eklendikten sonra yapılan parçacık boyut analizlerine göre kapsüllerin boyutlarını koruduğu belirlenmiştir. Mikrokapsüllerde, arap zamkı ve jelatinin reaksiyona girerek duvar oluşturduğu, FT-IR grafiğindeki primer, sekonder ve tersiyer amit bağlarının varlığını gösteren bantlar ile tespit edilmiştir. Optik mikroskop ve SEM görüntülerinde, mikrokapsüllerin dokusuz yüzey üzerinde yoğun bir biçimde görüldüğü belirlenmiştir. Hem gluteraldehit çapraz bağlayıcı hem de glioksal çapraz bağlayıcı kullanılarak üretilen mikrokapsüllerin uygulandığı dokusuz yüzeylerin gram pozitif ve gram negatif mikroorganizmalara karşı antibakteriyel etkinliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies for the development of functional textiles with the use of microencapsulation techniques have gained momentum. In this thesis, microcapsules containing eucalyptus oil, known for its antibacterial properties, were produced by the complex coacervation method. For the production of microcapsules containing eucalyptus oil, natural polymer systems as gelatin and gum arabic, and two different crosslinkers as glutaraldehyde and glyoxal were used. The chemical structure of microcapsules was investigated by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). Particle/size distributions of microcapsules were determined using an optical microscope. Microcapsules were applied to 100% polypropylene meltblown, spunbond and spunlace nonwoven surfaces. Images of microcapsule applied nonwoven surfaces were examined by optical microscope and scanning electron microscope (SEM). Antibacterial activities of nonwoven surfaces with and without microcapsule application were compared. It was determined that capsules with a smooth spherical morphological structure were produced according to the optical microscope images, and that the capsules preserved their size according to the particle size analysis performed during the coacervation phase and after the addition of two different cross-linkers. In the microcapsules, it was determined that gum arabic and gelatin reacted to form walls, with bands showing the presence of primary, secondary and tertiary amide bonds in the FT-IR graph. In optical microscope and SEM images, it was determined that microcapsules were densely seen on the nonwoven surface. Antibacterial activity was determined on microcapsule applied nonwoven surfaces by using both glutaraldehyde and glyoxal crosslinkers against gram-positive and gram-negative microorganisms.