Existential philosophy in Joshua Ferris's novels
Joshua Ferris'in romanlarinda varoluş felsefesi
- Tez No: 672135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÜMÜŞÇUBUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Felsefe, American Culture and Literature, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Edebiyatı, Varoluş Felsefesi, Özgürlük, Otantisite, Kaygı, Ölüm, American Literature, Existential Philosophy, Freedom, Authenticity, Anxiety, Death
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez varoluş felsefesinin çağdaş Amerikalı yazar Joshua Ferris'in Then We Came to the End ve To Rise Again at a Decent Hour adlı romanlarına yansımasını konu almaktadır. İngilizce ve Felsefe bölümünde lisans eğitimi almış olan Joshua Ferris eserlerinde felsefi kavramları başarı ile işleyen bir yazardır. Romanlarında felsefi temaları, özellikle de varoluş felsefesini yansıtmanın yanı sıra modern Amerikan toplumunu da başarılı bir şekilde tasvir eder. İlk romanı, Then We Came to the End, günümüz Amerikan toplumunda yaşayan ve çalışan, varoluşlarına yabancılaşmış birbirlerine çok benzeyen bir grup insan hakkındadır. Son romanı, To Rise Again at a Decent Hour, ise herkesin aynı düşündüğü, aynı şekilde davrandığı toplumda yer edinemeyen varoluşsal bir bireyin hayatı anlamlandırma çabasını konu alır. Bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle, sırasıyla Soren Kierkegaard, Martin Heidegger ve Jean-Paul Sartre gibi önemli varoluş filozoflarının fikirlerine ışık tutulur ve bahsettikleri temel kavramların tanımlarından bahsedilir. Aynı bölümde daha sonra temel varoluşçuluk kavramları olan“Varoluş Özü Önceler,”Özgürlük, Kaygı, Otantisite ve Ölüm açıklanır. Bu kavramların teorik bilgi olarak açıklanması daha sonraki bölümlerde Joshua Ferris'in romanlarının incelendiği bölümde tematik temel konularla da ilişkilidir ve romanların analizi açısından önemlidir. İkinci bölümde, romanların incelenmesine geçmeden önce, yazarın biyografik bazı özelliklerinin romanlara yansıması bakımından Joshua Ferris'in hayatı ve edebi kimliğine odaklanılır. Üçüncü ve son bölümde ise Ferris'in romanlarının varoluş felsefesi yardımıyla okuması sunulmuştur. Bu tez toplumda yer edinemeyen modern Amerikalı bireylerin varoluşsal sorunlarını ve onların hayatı anlamlandırma çabalarını analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with existential philosophy and its reflection on contemporary American author Joshua Ferris's Then We Came to the End and To Rise Again at a Decent Hour. Having obtained a degree in English and Philosophy, Ferris is very successful at employing philosophical concepts in his works. In addition to reflecting upon philosophical themes, particularly existential philosophy, he also successfully depicts modern American society in his novels. His debut novel, Then We Came to the End, is about a group of people who live and work in present-day American society and are alienated from their existence. His last novel, To Rise Again at a Decent Hour is about an existential individual who cannot exist in a society where everyone thinks and acts the same way and his efforts to make sense of life. This thesis consists of three main parts. The first chapter sheds light on the ideas of important existential philosophers, Soren Kierkegaard, Martin Heidegger, and Jean-Paul Sartre, respectively, and discusses the definitions of the basic concepts they mentioned in their works. Later in the same chapter, five basic concepts of existentialism, which are“Existence Precedes Essence,”Freedom, Anxiety, Authenticity, and Death, are explained. Explanation of these concepts as theoretical knowledge is also related to thematic basic issues in the section where Joshua Ferris's novels are examined in the following chapters and is important for the analysis of the novels. In the second chapter, before examining the novels, Ferris's life and literary identity will be explained in terms of the reflection of some biographical features of the author in the novels that are analyzed in this thesis. In the third and last chapter, the reading of Ferris's novels with the help of existential philosophy is presented. This thesis aims to analyze the existential problems of modern American individuals who cannot exist in society and their efforts to make sense of life.