Kuzularda tonik hareketsizlik ve büyüme performansı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between tonic immobility and growth performance in lambs
- Tez No: 672163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JALE METİN KIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman, kuzu, canlı ağırlık, büyüme performansı, davranış, tonik hareketsizlik testi, Akkaraman, lamb, body weight, growth performance, behavior, tonic immobility test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
KUZULARDA TONİK HAREKETSİZLİK VE BÜYÜME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Süleyman Burak KARACA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2021 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Jale METİN KIYICI ÖZET Yapılan bu çalışma; i) tonik hareketsizlik testi uygulanan Akkaraman ırkı kuzularda aktif-pasiflik bakımından bireysel davranış farklılıklarının ortaya çıkarılması ve ii) bu farklılıklar ile kuzuların büyüme performansı arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 80 baş Akkaraman ırkı koyuna ait kuzular kullanılmıştır. Kuzulara 7 günlük (123 baş) ve 30 günlük (114 baş) yaşlarda, kısıtlama testi ile özel bir alan oluşturarak, kuzuların kısıtlama alanından kaçış denemesi olarak hareketlilik davranışını göstermesi ile ölçülen, 'Tonik Hareketsizlik Testi' uygulanmıştır. Bu testte kuzu serbest bırakıldıktan sonra 60 saniyelik (1 dk) süre içerisinde tonik hareketsizliğin sağlandığı varsayılmıştır. Testte hareketlilik gösteren kuzular aktif '1', hareketlilik göstermeyenler pasif '0' olarak kodlanmıştır. Çalışmada bir doğuma düşen kuzu sayısı 1.53, tek doğum oranı %46.25 ve ikiz doğum oranı %53.75 olarak belirlenmiştir. Kuzuların doğum, 15. gün ve 30. gün ağırlıkları ortalamaları sırasıyla 5.11±0.56 kg, 9.23±0.17 kg ve 13.24±0.26 kg olarak saptanmıştır. Çalışmada 7. gün tonik hareketsizlik testinde kuzuların %62.6'sı aktif %37.4'ü pasif 30. gün testinde %59.6'sı aktif ve % 40.4'ü pasif olarak tespit edilmiştir. 7. gün ve 30. gün tonik hareketsizlik testinde aktif pasiflik bakımından cinsiyetler ve doğum tipi arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli olmamıştır (P>0.05). Çalışmada 7. gün tonik hareketsizlik testi verileri ile doğum ağırlığı arasındaki ilişki istatistiki olarak anlamlı (P0.05). 30. gün tonik hareketsizlik testi verileri ile cinsiyet (r=0.014), doğum tipi (r=0.005), doğum ağırlığı (r=0.110), 15. gün ağırlığı (r=0.021) ve 30. gün ağırlığı (r=0.002) arasında pozitif düşük, 7. gün tonik hareketsizlik testi arasında (r=-0.110) negatif düşük korelasyon belirlenmiştir. Sonuç olarak Akkaraman ırkı kuzuların yaşamlarının ilk bir haftalık döneminde yaşama güçleri ve büyüme performanslarının doğum ağırlıkları ve aktiflikleri ile ilişkili olduğu tonik hareketsizlik testi ile daha belirgin olarak ortaya konulmuştur. Kuzularda yaşamın ilk birkaç gününde aktif pasiflik durumunun belirlenerek pasif olan kuzulara bakım ve besleme konusunda daha fazla özen gösterilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN TONIC IMMOBILITY AND GROWTH PERFORMANCE IN LAMBS Süleyman Burak KARACA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, June 2021 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale METİN KIYICI ABSTRACT This study was carried out for the purpose of; i) to reveal the individual behavioral differences in terms of active-passive temparement in Akkaraman by using tonic immobility ii) to investigate the relationship between behavioral differences and the growth performance of the Akkaraman lambs. For this purpose, 80 Akkaraman lambs were used. The 'Tonic Immobility Test' is a test measured by creating a confined area and showing the lambs' mobility behavior to escape from this area. This test was applied to lambs at the ages of 7 days and 30 days. In the test, it was assumed that tonic immobility was achieved within 60 seconds (1 min) after the lamb was released. Lambs that showed activity in the test were coded as active '1' and those who did not show activity were coded as passive '0'. In the study, the number of lambs per birth was determined as 1.53, the single birth rate was 46.25% and the twin birth rate was 53.75%. The mean weights of lambs at birth, 15th day and 30th day were determined as 5.11±0.56 kg, 9.23±0.17 kg and 13.24±0.26 kg, respectively. In the study, 62.6% of the lambs were active in the 7th day tonic immobility test, 37.4% were passive, 59.6% were active and 40.4% were passive in the 30th day test. On the 7th and 30th days, the tonic immobility test was not statistically significant (P>0.05) the difference between genders and birth type in terms of active passivity. In the study, the relationship between the 7th day tonic immobility test data and birth weight was found to be statistically significant (P0.05). While positive low correlation was determined between 30th day tonic immobility test data and gender (r=0.014), birth type (r=0.005), birth weight (r=0.110), 15th day weight (r=0.021) and 30th day weight (r=0.002), negative low correlation was determined between 30th day tonic immobility test data and 7th day tonic immobility test (r=-0.110). In conclusion, the tonic immobility test showed that the survivility and growth performance of Akkaraman lambs in the first week of their lives were related to their birth weight and activity. It is recommended that more attention should be paid to the care and feeding of passive lambs by determining the active passivity status in the first few days of life in lambs.