Zeytinyağı fabrikası atığında üretilen Lentinus tigrinus ve Laetiporus sulphureus funguslarında kültür periyoduna bağlı olarak gibberelik asit (GA3) absisik asit (ABA) ve sitokinin (Zeatin) üretimi
- Tez No: 67245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. FATİH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Leulimıs tigrinus, Laetiporııs sulphureus, Fungus, Zeytinyağı fabrikası atığı, Gibberellik asit (GA3), Absisik asit (ABA), Zeatin, Bitkisel hormonlar, Lenthms tigrinus, laetiporus sulphureus, Fungi, Olive mill waste water, Gibberellic acid (GA3), Abscisic acid (ABA), Zeatin, Plant hormones
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, statik inkübasyon ortamında ve zeytinyağı fabrikası atığı besiyerinde üretilen beyaz-çürükçül fungus Lentimus ügrimus ve kahverengi-çürükçül fungus l.aetiponıs sufphureus,\m kültür ortamında kültür periyoduna bağlı olarak serbest-, bağlı- ve toplam- formlarda içsel gibberellik asit (GA3), absisik asit (ABA) ve sitokinin (zeatin) miktarları ve fungusların kuru misel ağırlıkları saptanmıştır. İçsel- GA?, -ABA ve -zeatin miktarlarının tayininde spektrofotometre tekniği kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda çalışmada kullanılan fungusların primer ya da sekonder bir metabolit olarak GA3, ABA ve zeatin sentezledikleri ve sentezlenen bu bitkisel hormonların hem serbest ve hem de bağlı formlarda bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of endogenous forms of free-, bound- and total-gibberellic acid (GA.O, abscisic acid (ABA) and sytokinin (zeatin) in culture medium and the changes in dry-weight of the mycelium which depend on the culture periods examined through the use of white-rot fungus Lenthms tigrinus and brown-rot fungus Laetiporus sulphurous cultured in medium of olive mill waste which in static culture. The spectrophotometric techniques were used to determine the amounts of endogenous GAj, ABA and zeatin. As a result, fungi which have been used in this study showed that synthesized GAj, ABA and zeatin as a primary or secondary metabolite and these plant hormones which have been synthesized, both in either form of free and bound.