Karayaka koyunlarının et verimlerinin ıslahında yerli ve yabancı ırklardan yararlanma imkanları
Utilization possibilities from commun and exotic races to improve meat yields at the breeding of Karakaya Sheeps
- Tez No: 67265
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karayaka, Sakız, Alman Siyah Baş, Hampshire Down, Melezleme, Besi gücü, Karkas Özellikleri, Karayaka, Sakız, German Black Headed Mutton, Hampshire Down, Crossing, Fattening Performance, Carcass Characteristics
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ill KARAYAKA KOYUNLARININ ET VERİMLERİNİN ISLAHINDA YERLİ VE YABANCI IRKLARDAN YARARLANMA İMKANLARI ÖZET: Bu araştırma; Karayaka koyun ırkının et ve döl verim özelliklerini geliştirmek için Sakız, Alman Siyah Baş ve Hampshire Down ırkı ile melezlenmesi neticesinde elde edilen kuzuların büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır.. Araştırma için gerekli veriler büyüme döneminde 36 KY, 32 SK x KY (F-ı), 27 ASB x KY (FO ve 30 baş HD x KY (FO toplam 124 kuzudan, besi döneminde ise 4 genotipten toplam 43 baş tekiz erkek kuzudan elde edilmiştir. Büyüme döneminde saf Karayaka, Sakız x Karayaka (F1), Alman Siyah Baş x Karayaka (F1) ve Hampshire Down x Karayaka (F1) kuzularında doğum ağırlığı sırasıyla 3.25, 3.47, 3.55 ve 3.67 kg; 30. gün ağırlığı 8.84, 9.47, 9.22 ve 9.67 kg; 75. gün ağırlığı 16.27, 18.03, 18.07 ve 18.89 kg; 75. gündeki yaşama gücü %97.22, 100.00, 88.88 ve 96.66 olarak bulunmuştur. Besinin 42. günü (1. kesim) ve 63. günü (2. kesim) olmak üzere iki kez kesim yapılmıştır. Besi sonunda her gruptan birinci kesimde 5'er baş; ikinci kesimde 6'şar baş olmak üzere toplam 11 baş kuzuda kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Besiye alınan kuzularda yukarıdaki genotip sıralamasına göre besi başı ağırlıkları 21.00±1.30, 25.31 ±1.24, 26.61 ±1.24 ve 28.62±1.24 kg'dır. Besi sonu canlı ağırlığı 42. gündeki kesim için genotip gruplarına göre 27.01 ±1.28, 33.33±1.22, 34.75±1.22 ve 36.72±1.22 kg; 63. gün için 30.30±2.09, 36.93±1.91, 39.57±1.91 ve 40.10±1.91 kg; besi süresince günlük canlı ağırlık artışı 0-42. gün 143±14.87, 190±14.18, 1 94±1 4. 1 8 ve 193±14.18 g; 0-63. gün 1 36±1 3.03, 193±11.89, 219±13.03 ve 200±14.55 g; birinci ve ikinci kesim için; yem tüketimi 9.44-10.37, 8.57-9.21, 8.56-8.13 ve 8.79-9.68 kg; sıcak karkas randımanı %44.37-46.14, 46.57-50.84, 46.41-47.59 ve 45.60-49.41; but oranı %32.59-30.38, 31.49-29.11, 32.77-32.20 ve 33.63-30.21; kol oranı %17.36- 17.19, 16.66-15.11, 18.62-17.98 ve 18.61-17.17; sırt-bel oranı %17. 58-18.36,IV 16.63-18.80, 18.88-17.78 ve 20.17-18.60; MLD alanı 13.00±1.00-17.53±0.50, 18.77±1.76-19.49±0.41, 23.95±2. 15-20.21 ±2.00 ve 24.92±1.14-22.84±1.34 cm2; karkastaki et oranı %50. 16-51. 16, 52.66-51.83, 53.66-55.83 ve 54.83- 54.50; kemik oranı (%) 21.16-21.66, 21.50-21.20, 22.00-20.83 ve 22.33-20.83; yağ oranı (%) 25.50-23.00, 23.33-23.72, 22.16-21.16 ve 21.33-22.00 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, süt emme dönemindeki büyüme ve yaşama gücü bakımından Hampshire Down x Karayaka (F1) melezi kuzuların diğerlerine göre daha iyi durumda oldukları; besi gücü, kesim ve karkas özellikleri bakımından saf Karayaka kuzularının diğer üç melez gruptan geri oldukları, Hampshire Down x Karayaka (F1) grubunun melez grupların en iyisi oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
UTILIZATION POSSIBILITIES FROM COMMUN AND EXOTİC RACES TO IMPROVE MEAT YIELDS AT THE BREEDİNG OF KARAYAKA SHEEPS ABSTRACT: In this study, to improve the meat and offspring yield characteristics of Karayaka sheep race, the crosses were made with Sakız, German Black Headed Mutton and Hampshire Down races and then, the hybrids were studied on the growth, viability rate, feed performance, slaughter and carcass characteristics. The data being necessary for the study, were handled from 124 lambs at the growth period with 36 Karayaka, 32 Sakız x Karayaka (F1), 27 German Black Headed Mutton (F1) and 30 Hampshire down x Karayaka (F1), and at the fattening period 43 lambs from single male lambs of 4 genotypes. At the growth period, at pure Karayaka, Sakız x Karayaka (F1), German Black Headed Mutton (F1) and 30 Hampshire Down x Karayaka (F1) lambs, the birth weight was founded, respectively, 3.25±0.13, 3.47±0.12, 3.55±0.12 and 3.67±0.14 kg; 30. day weight 8.84±0.30, 9.47±0.28 and 9.67±0.30 kg; 75. daily weight 16.27±0.60, 18.03±0.55, 18.07±0.60 and 18.89±0.62 kg; 75. day survival ability was found as 97.22, 100.00, 88.88 and 96.66 per cent. The 42. day (slaughter period 1) and 63. day (slaughter period 2) the slaughter was happened. At the end of 1. period, 5 animals from each group, 6 animals at the second slaughter, totally 11 animals was examined by the slaughter and carcass characteristics. According to genotype classifications done above the weight at the beginning of the fattening is 21.00±1.30, 25.31 ±1.24, 26.61 ±1.24 and 28.62±1.24 kg. At the end of fattening, the same genotypes was weighted 27.01+1.28, 33.33±1.22, 34.75+1.22 and 36.72±1.22 kg; for 63.day 30.30±2.09, 36.93±1.91, 39.57±1.91 and 40.10±1.91 kg; for the first and second slaughter period, the consumption of feed was calculated as 9.44-VI 10.37, 8.57-9.21, 8.56-8.13 and 8.79-9.68 kg; live weight incrasement during feed period between 0-42. day was, respectively, 143±14.87, 190±14.18, 194±14.18 and 193±14.18 g; 0-63. day 136±13.03, 193±11.89, 219±13.03 and 200±14.55 g; hot dressing percentage was 44.37-46.14, 46.57-50.84, 46.41- 47.59 and 45.60-49.41%; percentage of legs was 32.59-30.38, 31.49-29.11, 32.77-32.20 and 33.63-30.21%; percentage of shoulder was 17.36-17.19, 16.66-15.11, 18.62-17.98 and 18.61-17.17%; percentage of loin was 17.58- 18.36, 16.63-18.80, 18.88-17.78 and 20.17-18.60%; MLD areas was 13.00±1.00-17.53±0.50, 18.77+1. 76-1 9.49±0.41, 23.95±2. 15-20.21 ±2.00 and 24.92±1.14-22.84±1.34 cm2 ; percentage of lean was 50.16-51.16, 52.66-51.83, 53.66-55.83 and 54.83-54.50%; percentage of bone was 21.16-21.66, 21.50- 21.20, 22.00-20.83 and 22.33-20.83%; percentage of fat was 25.50-23.00, 23.33-23.72, 22.16-21.16 and 21.33-22.00 per cent. Consequently, Hampshire Down x Karayaka (F1), crosses showed higher survival ability and growth performance at the period of milking; fattening performance, slaughter and carcass characteristics at Karayaka lambs which was found to be lower than other groups, Hampshire Down x Karayaka (F1) group displayed the best performance among the hybrids