Fasulye'de uygulanan farklı azot kaynaklı gübrelerin verim, verim unsurları ve yapraktaki klorofil miktarına etkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 67272
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLÜMSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, amonyum sülfat, kalsiyum amonyum nitrat, gübreleme, klorofil
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu çalışmada fasulyeye uygulanan farklı azot kaynaklı gübrelerin verim ve verim unsurları yanında yapraktaki klorofil miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme Samsun'un Bafra ilçesinde Tarım Üçe Müdürlüğüne ait deneme istasyonunda 1995 ve 1996 yıllarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Denemede bodur gelişen Eskişehir-855 kuru fasulye tipi kullanılmıştır. Denemede farklı azot kaynaklı amonyum sülfat ve kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin 6 farklı dozu uygulanmıştır. Uygulanan gübreler arasında fark bulunmamış, fakat dozlar ( 0, 3, 6, 9, 12 ve 15 kg/da ) arasında farklılık bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre uygulanan farklı dozlar bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla boyu, baklada tane sayısı, bin- tane ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak alanı, kabuk oranı, ham protein oranı, tanelenme oranı, su alma oranı, hasat indeksi, verim, klorofil-a ve klorofil-b miktarlarına olumlu yönde etki etmiştir. Deneme sonuçlarına göre Samsun şartlarında kuru fasulye tarımında kullanılan azot kaynaklı gübreler arasında fark bulunmamaktadır. Fakat doz miktarındaki artış verim ve verim unsurlarını olumlu yönde etkilemektedir. Klorofil miktarındaki değişim zamana ve doza bağlı olarak değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, yield and yield component of the fertilizers which different nitrogen sources have been applied and also effect to the chlorophyll amount at the leaf of bean. The trial was carried out at Bafra, which is town of Samsun, for two years. It was used bean variety which is dumpy growth. It was applied different nitrogen sources which is ammonium sulfate and calcium ammonium nitrate. There are not different between fertilizers, but there are different between 6 doses ( 0, 3, 6, 9, 12 and 15 kg/da ). The results show that applied different doses, plant height, first pod height, number of pod / plant, pod height, number of seed / pod, 1000- seed weight, number of leaf, leaf area, rate of seed code, crude protein content, harvest index, yield, chlorophyll-a and chlorophyll-b content were positive effected. According to results of trial, there are not different between fertilizers which different nitrogen sources. Increase of doses yield and yield component. Key words : Bean, Ammonium sulfate, Calcium ammonium sulfate, Fertilizer, chlorophyll