Samsun ekolojik şartlarında kireçleme ve gübre uygulama zamanının doğal meranın ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 67271
  2. Yazar: SEBAHATTİN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN KÖYCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mer'a, kireç uygulaması, gübreleme zamanı, kuru ot verimi, Pasture, lime application, fertilization time, hay yield
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
SAMSUN EKOLOJİK ŞARTLARINDA KİREÇLEME VE GÜBRE UYGULAMA ZAMANININ DOĞAL MER'ANIN OT VERİMİ, HAM PROTEİN ORANI, HAM PROTEİN VERİMİ VE BOTANİK KOMPOZİSYONUNA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Araştırma, Samsun ekolojik şartlarında kireçleme ve gübreleme işlemlerinin tabii mer'anın kuru ot verimiyle, botanik kompozisyonuna, ham protein oranı ve ham protein verimine etkisini belirlemek amacıyla ÜMÜ Ziraat Fakültesi Kampus alanında bulunan tabii merada 1995 yılında yürütülmüştür. Deneme,“Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller”deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak kurulmuştur. Ana parsellerde kireç dozları yer almıştır. Toprağın ihtiyacı olan dekara 450 kg kireç dozu toprak tekstür ve pH'sına göre tesbit edilmiştir. Alt parsellerde ise, azot ve fosforlu gübrelerin farklı doz ve uygulama zamanlarından oluşan 9 işlem yeralmıştır. Uygulanan gübre dozları ve uygulama zamanlan Çizelge 1 'de verilmiştir. Çizelge 1. Gübreleme işlemleri ve Uygulama Zamanları Kireç aralık ayında, azot ve fosforlu gübreler ise Çizelge l'de gösterilen zamanlarda parsellere serpme olarak verilmiştir. Hasat, mer'ada dominant durumda bulunan baklagillerin % 50 çiçeklerime dönemi olan mayıs ayının üçüncü haftasında yapılmıştır. Deneme yerinin toprak yapısı killi bünyede olup, kireçsiz ve tuzsuz yapıdadır. Toprak pH'sı 6.35, organik madde varlığı % 2.89 dur. Yapılan analizlere göre denemenin yürütüldüğü toprakların fosfor ve potasyumca zengin olduğu tesbit edilmiştir. Araştırma sonrası deneme alanından "alman toprak numunelerinin analizi sonucu. kireçlenen parsellerde toprak pH'sının 6.70'e yükseldiği belirlenmiştir.Denemeden elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir; 1. Kireçleme tabii mer'ada yeşil ve kuru' ot verimini, ham protein oranını ve verimini artırmıştır. 2. Kireçleme tabii mer'ada baklagil oranını artırırken buğdaygil oranını azaltmıştır. 3. Fosforun aralık ayında, azotun ise mart ayında uygulaması tabii mer'ada yeşil ot, kuru ot ve ham protein verimini artırmıştır. Sonuç olarak, bir yıl sürdürülen bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, benzer şartlardaki mer'alarda, birim alandan daha yüksek ot ve ham protein verimi elde etmek için, toprak pH'sına göre belirlenecek miktarda kireç, aralık ayında dekara 8 kg fosfor, mart ayında dekara 12 kg azot uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Ill AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF LIME APPLICATION AND FERTILIZATION TIME ON THE HAY YIELD, CRUDE PROTEIN RATE AND YIELD, BOTANICAL COMPOSITION OF THE NATIVE PASTURE UNDER THE ECOLOGICAL CONDITIONS OF SAMSUN ABSTRACT This study was earned out in 1995 to determine effect of the application time of fertilizer and lime on the hay yield, botanical composition, crude protein content and protein yield of native pasture at thearea of Ondokuz Mayıs University Agricultural Faculty under the ecological condition of Samsun. The trial was established in split plot experimental design with three replications. Lime doses comprised to main plots. According to soil texture and pH of the experiment area optimum lime doses calculated as 450 kg per decare. In the split plots, there were 9 treatments different doses and application times of nitrogen and phosphorus. Those are showed in Table 1. Table 1. Fertilization combinations and application times The application time of lime was december, nitrogen and phosphorus fertilizer applied as Showed Table 1. at broad casting. The plants were harvested at floresgence of lugume Which dominant situation at third week at May. Soil have clay texture, siligtly acid, poor in lime and salt, medium in organic matter, rich in phosphorus and potassium. Soil reaction (pH) increased 6.35 up to 6.70 after this experiment cause of lime application. Results have been summarized as follows; 1. Lime application increased hay yield and green grass yield, crude protein rates and yield. 2. Lime application increased legumes rate but decreased gramines rate in native pasture.IV 3. The yields of green grass, hay and crude protein increased When phosphorus applied in december and nitrogen also applied in march. According to the results of one year experiment to obtain high hay yield and crude protein yield may applied lime dose, must determine soil reaction. In december 8 kg per decare of phosphorus and march 12 kg per decare of nitrogen application was suggested.