Karaköy Tarım İşletmesi jersey sığırlarında laktasyon sırası ve buzağılama mevsiminin süt, yağ ve yağ olmayan kuru madde verimleri üzerine etkisi
- Tez No: 67274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Jersey, laktasyon sırası, buzağılama mevsimi, süt verimi, yağ verimi, Jersey, lactation stage, calving season, milk yield, fat yield
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Bu araştırmada, kontrol günü ve 305 gün süt verimleri, laktasyon yağ, TKM ve YKM verim ve oranları üzerine, buzağılama mevsimi ve laktasyon sırası faktörlerinin etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Karaköy Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen 1-4. laktasyon sırasındaki toplam 61 adet Jersey sığırına ait, aylık süt kontrol günlerindeki sabah süt verimleri, sütlerden alınan örneklerde belirlenen yağ, toplam kuru madde (TKM), yağsız kuru madde (YKM) verimlerine ait veriler ile her deneme hayvanının laktasyonunun ilk 10 ayındaki aylık süt verim kontrol sonuçları ile işletmeye ait yetiştirme kayıtlarından yararlanılmıştır. Araştırmada, kontrol günü ve 305 gün süt verimi, laktasyon yağ, TKM ve YKM verim ortalamaları 1-4. laktasyon sırasındaki hayvanlar için sırasıyla, 10.0±2.45, 2914.0±808.0, 131.4±39.25, 377.2±104.8 ve 245.8±67.01 kg, laktasyon yağ, TKM ve YKM oranı ortalamaları ise 4.5±0.48, 12.9±0.67 ve 8.4±0.35 kg olarak saptanmıştır. Yapılan varyans analizi sonucu laktasyon sırası ve buzağılama mevsiminin incelenen özellikler üzerine istatistiki olarak etkilerinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle incelenen özellikler için herhangi bir standardizasyon yoluna gidilmemiştir. Sonuç olarak, bu araştırmada, laktasyon sırası ve buzağılama mevsiminin kontrol günü ve 305 gün süt verimleri ile laktasyon yağ, TKM ve YKM verim ve oranları üzerine istatistiki olarak bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT THE EFFECT ON MILK, FAT AND NON FAT SOLID MATTER OF CALVING SEASON AND LACTATION STAGE AT JERSEY COWS RAISED IN KARAKÖY STATE In this research, it was aimed to determine the effect of lactation stage and calving season on 305-day milk yield, milk fat total dry matter (TDM) and solids non fat (SNF) contents in Jersey cows. For this purpose, the data obtained from 61 Jersey cows raised at Karaköy State Farm (23 in 1st lactation; 16 in 2nd lactation, 12 in 3rd lactation and 10 in 4th lactation). Analysis of variance showed that lactation stage and calving season had no effect on the traits mentioned above (P>0.05). For this reason, the data related to traits weren't standardized. While 305-day milk yield, fat TDM and SNF yield averages were found as 10.0±2.45, 2914.0±808.0, 131.4±39.25, 377.2±104.8 and 245.8±67.01 kg, for the animal at 1st-4th lactation stage, lactation fat, TDM and SNF rate averages were found as 4.5±0.48, 1 2.9±0. 67 and 8. 4±0.35 respectively. As a result, it was concluded that lactation stage and calving season had no effect on control and 305-day milk yield and lactation fat, TDM and SNF yields and rates (P>0.05).