Ortaöğretim mesleki ve teknik anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerin öğrenme stilleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve yıllara göre karşılaştırılması (İstanbul Anadolu Yakası örneği)
Analysing of the relationship between learning styles and academic achievements of secondary vocational and technical anatolian high school students studying in the field of health services and comparison by years (example of Anatolian Side of Istanbul)
- Tez No: 672774
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sağlık Hizmetleri Alanı, öğrenme stilleri, akademik başarı, Vocational and Technical Anatolian High School Health Service Area, learning styles, academic success
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bireyin ortaöğretim öğrenimi sonundaki eğitim çıktısı olan akademik başarısı öğrenme yolculuğunda farkındalığının olup olmadığını gösteren önemli bir ögedir. Nitekim kendi öğrenme stili konusunda farkındalığı olan öğrenciler akademik hayatta başarılı olurlar. Yapmış olduğum çalışma öğrencilerin öğrenme stilleriyle akademik başarıları arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Bu bilimsel çalışmanın evrenini, 2012-2013 ve 2019-2020 eğitim senelerinde de İstanbul İlinde Anadolu Yakasındaki devlete bağlı liselerde Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Sağlık Hizmetlerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi bu niteliklere sahip öğrenim veren 6 okulda eğitim gören öğrenciler arasından seçilmiştir. 2012- 2013 yılında 1138; 2019-2020 yılında 306; toplam 1444 öğrenci örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenme stillerini tespit etmek için Otrar tarafından 2006 yılında hazırlanan 99 maddelik,“Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği”uygulanmıştır. Katılımcıların akademik başarılarını belirlemek için yıl sonu karne notları kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin öğrenme stilleri etkenine bağlı olarak akademik başarı değişimleri incelendiğinde, öğrenme stilleri ölçeği; sosyal, dokunsal, aydınlatma ve zaman alt boyutlarında istatik verilerine göre manidar bir farklılık görülmüştür. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ise öğrenme stilleri ölçeği ile akademik başarı ortalaması arasındaki ilişkisi incelendiğinde öğrenme stilleri alt boyutlarından dokunsal ve zaman alt boyutlarıyla akademik başarı ortalamaları arasındaki ilişki istatistik verilerine göre manidar bulunmuştur. Her iki eğitim-öğretim yılında öğrenme stilleri alt boyutlarından dokunsallık ve zaman alt boyutuyla akademik başarı ortalamasındaki ilişki arasında manidarlık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a need to determine whether the relationship exists between learning styles and academic achievement at the end of secondary education for mentioning about awareness of invidual's learning journey. This research was conducted to reveal the relationship between students' learning styles and their academic achievement. The population of the research consists of the students who study in“Official Vocational and Technical Anatolian High School Health Service Area”, in 2012-2013 and 2019-2020 academic years, in Anatolian side of the Istanbul. The sample of the study from the students studying at 6 schools selected among these schools; 1138 students in 2012-2013, 306 students in 2019-2020, 1444 students in total.“Marmara Learning Styles Scale”with 99 items developed by Ortar (2006) was used for aim of determine students' learning styles in the study. Year-end report card grades were used for determine the academic success of the students. Statistically significant relationship has been found between; learning styles scales; social, tactile, lighting and the time sub-dimensions. As a result of the research, in the 2012-2013 academic year academic success depending on the learning styles factor of students when the changes are examined, learning styles scale; social, tactile, lighting and between the time sub-dimensions a statistically significant relationship has been found. In the 2019-2020 academic year, when the relationship between learning styles scale and academic achievement average is examined; of learning styles sub-dimensions, tactile and time sub-dimensions, a statistically significant relationship was found between academic achievement averages. In both academic years from learning styles sub-dimensions, between tactility and time sub- dimensions with academic achievement average a meaningful relationship was been found.