Geri Dön

Soren Kirkegaard'da varoluşsal benlik ve varoluşun evreleri

The existential self in Soren Kierkegaard and the stages of existence

  1. Tez No: 672860
  2. Yazar: SİBEL OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 96

Özet

XIX. yüzyılın başından itibaren etkisini hissettirmeye başlayan varoluşçuluk düşüncesi, temelde insanın kendi değerlerini kendisinin oluşturabileceği, geleceğini yine kendisinin kurabileceğini savunan bir felsefi akımdır. Bu akımı temsil eden pek çok filozof veya düşünür vardır. Fakat bu filozof veya düşünürler arasında varoluşçuluğun babası olarak bilinen kişi, Danimarkalı Hristiyan bir filozof olan Soren A. Kierkegaard'tır. Kierkegaard'ın ortaya koymuş olduğu felsefe, hem kendi yaşadığı dönemdeki insanlar hem de kendinden sonraki dönemlerde yaşayan insanlar üzerinde çok ciddi etkiler bırakmıştır. Bu bakımdan onun felsefesi, varoluş felsefesi açısından oldukça önemlidir. Bizim bu tezdeki amacımız; Kierkegaard'ın varoluş felsefesinden yola çıkarak, onun benlik görüşlerini ve insanın kendi varoluşunu içlerinde gerçekleştirdiği varoluş evrelerinin tanımını, bir evreyi diğer evreden ayıran temel özelliklerin ne olduğunu, insanın bu evrelerde hangi konumda bulunduğunu ve nasıl bir anlam taşıdığını ortaya koymaktır. Çünkü ona göre insan(benlik) olmak, doğuştan kazanılan bir şey değildir. Biz onu, sonradan kendimizin seçimleri, kararları ve davranışları doğrultusunda inşa ederek kazanırız. Bu düşünce bize, spekülatif felsefenin temel öğretisinden farklı olarak; insanın önceden verilmiş sabit bir özünün olmadığını, kendi varoluşsal özünü yine kendisinin oluşturduğunu gösterir. Dolayısıyla Kierkegaard'a göre, insan bu varoluşsal özünü oluştururken bunu bir takım evreler içinde yapar. Evrelerin olmaması demek; insanın varoluşunu oluşturamaması demektir. Bu bakımdan bu evreler insan olmanın varoluş kazanmanın alanlarıdır.

Özet (Çeviri)

XIX. The idea of existentialism, which has started to make its effect has also start to be felt since the beginning of the century, it is basically a philosophical movement that defends those people who can create their own values and establish their own future. There are many philosophers or thinkers representing this trend. But among these philosopher or thinkers, the person known as the father of existentialism was Soren A. Kierkegaard, a Danish Christian philosopher. The philosophy put forward by Kierkegaard has a very serious impact on both the people in his own period and the people who lived in the periods after him. For this reason, his philosophy is very important in terms of existence. Our aim in this thesis; Based on Kierkegaard's philosophy of existence, it is to reveal his self-views and definition of the stages of existence in which man realizes his own exinstence, what are the basic features that distinguish one stage from another, what position the human occupies in these stages and what kind of meaning he has. According to Kierkegaard, being a human (individuality) is not something born from birth, we earn it by building it later in line with our own choices, decisions and behaviors. This idea, unlike the basic doctrine of speculative philosophy; It shows that man does not have a fixed essence given beforehand, that he again constitutes his own existential essence. Therefore, according to Kierkegaard, human being does this in a number of phases while forming his existential essence. It means the absence of stages; it means the inability of human being to constitute his existence. For this reason, these stages are the areas of being human and gaining existence.

Benzer Tezler

  1. S. Kierkegaard ve F. Nietzsche'de özgürlük problemi

    The issue of freedom in Soren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche

    FATMA BEYAZGEYİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    FelsefeErciyes Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. VEDAT ÇELEBİ

  2. Kierkegaard felsefesinde insan varoluşunun paradoksal yapısı

    Paradoxal structure of human existence in kierkegaard's philosophy

    NECİP UYANIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    FelsefeAtatürk Üniversitesi

    Sistematik Felsefe ve Mantık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ UTKU

  3. Søren Kierkegaard felsefesinde dîni varoluşun farkı bağlamında tanrı-birey sorunu

    The problem of god-i̇ndividual in the context of the difference of regiliouns existence in the philosophy of Søren Kierkegaard

    ŞEHRİBAN YALAP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    FelsefeMardin Artuklu Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP UYANIK

  4. Soren Kierkegaard'da varoluşsal düşünme ve hakikatin öznelliği

    Exi̇stenti̇al thi̇nki̇ng and subjecti̇vi̇ty of truth for soren ki̇erkegaard

    SABİHA KOÇAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    FelsefePamukkale Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜLYA YALDIR

  5. Soren Kierkegaard'da kaygı kavramı

    The concept of anxiety in Soren Kierkegaard

    YASEMİN AKIŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    FelsefeMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Felsefe Bölümü

    PROF. DR. ALİ OSMAN GÜNDOĞAN