S. Kierkegaard ve F. Nietzsche'de özgürlük problemi
The issue of freedom in Soren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche
  1. Tez No: 728017
  2. Yazar: FATMA BEYAZGEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: S.Kierkegaard, F.Nietzsche, Özgürlük, Benlik, Üstinsan (Übermensch), S.Kierkegaard, F.Nietzsche, Freedom, Self, Overmen (Übermensch)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, S.Kierkegaard ve F.Nietzsche'nin özgürlük düşünceleri karşılaştırılacaktır. Kierkegaard özgürlüğü, insanın varoluşsal bir sentez olmasından hareketle açıklama yoluna gitmiştir. Benliğini farklı varoluş evrelerinde açığa çıkaran insan, seçimleriyle benliğini özgür bir biçimde inşa edecek imkâna sahiptir. Estetik alanda birey seçim yapacak bilinçten yoksundur. Etik alanda da birey seçimlerini toplumsal ve evrensel olarak gerçekleştirmektedir. Dini varoluş alanında ise birey benimsediği öznel hakikati ile bireysel bir seçimde bulunarak, sonsuz Tanrı'ya ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu Tanrı karşısında elde edilen bir özgürlüktür. Nietzsche'de ise Kierkegaard'dan farklı bir biçimde, Tanrı fikrinden bağımsız özgürlük söz konusudur. Nietzsche'de decadence ve nihilizm kavramları özgürlüğe imkân vermektedir. Oluşu ve yaşamı merkez edinen Nietzsche'de özgürlük, decadence'a uğrayan değerlerden bağımsızdır. Özgürlük nihilizmden sıyrılan, kendi değerlerini özgürce yaratabilen insanların sahip olduğu bir edimdir. Bu çalışmanın amacı temelde, özgürlüğün felsefe tarihi boyunca farklı şekillerde ele alınmasından hareketle, Soren Kierkegaard ve Friedrich Nietzsche'nin varoluş felsefelerindeki özgürlük düşüncelerini karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the ideas of freedom of S. Kierkegaard and F. Nietzsche will be compared. Kierkegaard went on to explain freedom on the basis that man is an existential synthesis. The human being, who reveals his self in different stages of existence, has the opportunity to construct his self freely with his choices. In the aesthetic field, the individual lacks the consciousness to make a choice. In the ethical field, the individual makes his choices socially and universally. In the field of religious existence, the individual aims to reach the eternal God by making an individual choice with the subjective truth he has adopted. This is freedom before God. In Nietzsche, on the other hand, unlike Kierkegaard, there is freedom independent of the idea of God. In Nietzsche, the concepts of decadence and nihilism allow freedom. In Nietzsche, who centers the formation and life, freedom is independent of the values that have undergone decadence. Freedom is an act of people who get rid of nihilism and can freely create their own values. The aim of this study is to compare the ideas of freedom in the existential philosophies of Soren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche, based on the fact that freedom has been handled in different ways throughout the history of philosophy.